Naslovnica > PREDSTAVE > Čarobna frula

Čarobna frula

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA: , , ,
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Mozartova 'Čarobna frula' povodom 340. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu, nastaje u suradnji nekoliko fakulteta – Muzičke akademije, Akademije dramske umjetnosti, Likovne akademije i Tekstilno-tehnološkog fakulteta.
autorski tim funkcija
Emanuel Schikanederautor libreta
Wolfgang Amadeus Mozartskladatelj
Dora Ruždjak Podolskiredatelj

Posljednja opera koju je pred kraj života (1791.) napisao W.A.Mozart, uz pomoć libretista Emanuela Schikanedera jedna je od najpoznatijih i najizvođenijih opera na svijetu. Schikaneder je na bečkoj je praizvedbi igrao ulogu Papagena dok je orkestrom ravnao sam skladatelj, a kako je do tog vremena za Mozarta opera već bila postala obiteljsko-prijateljski posao, i u drugim su se ulogama izmjenjivali brojni članovi obitelji i prijatelji. Mozart je pred kraj života dosta vremena provodio uz Schikanederovu kazališnu trupu, koja je od 1789. bila svojevrsni kućni ansambl Theatera auf der Wieden, gdje je ‘Čarobna frula’ i praizvedena. Za njih je pisao glazbu, a zanimljivost je da nisu svi članovi trupe bili školovani pjevači pa u ‘Čarobnoj fruli’ jednako postoje uloge za vrhunske operne pjevače, kao što je Kraljica noći, koja zahtijeva koloraturni sopran, kao i jednostavnije uloge, poput Papagena, koje su i godinama kasnije igrali – glumci.

Priča ‘Čarobne frule’ prati mladog princa Tamina u potrazi za kćeri Kraljice noći, Paminom, u čiju se sliku zaljubio nakon što su mu je pokazale Kraljičine dame. Taminu pomaže ptičar Papageno, koji isto tako žudi za životnom družicom. Pamina se nalazi kod svećenika Sarastra, a da bi je Sarastro oslobodio, Tamino i Pamina, a s njima i Papageno, morat će proći brojna iskušenja, a osim vlastitih uvjerenja i hrabrosti, u nevolji im pomažu i Tri dječaka, te dva čarobna glazbala: frula i zvončići. Sve završava sretno – Tamino i Pamina uspješno izdrže sve kušnje, a Papageno dobije svoju Papagenu.

‘Čarobna frula’ u režiji Dore Ruždjak Podolski nastaje u suradnji nekolicine zagrebačkih umjetničkih akademija i fakulteta, a vezana je uz proslavu 340. obljetnice Sveučilišta. Tako su se za glazbeni dio pobrinuli studenti i profesori Muzičke akademije, za scenografiju Likovne, za kostimografiju Tekstilno-tehnološkog fakulteta, a produkciju su preuzeli studenti istoimenog odsjeka na ADU uz pomoć mentora. U projektu sudjeluje preko 250 studenata i nastavnika. Izvedba 5. prosinca 2009. bit će izravno prenošena iz KDVL na adresi mms://irtv.carnet.hr/akademija.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE