Login za korisnike

Draga Elena Sergejevna

Kada je nova nada ruske dramatike, Ljudmila Razumovska (1946.) zgotovila naručeni dramski tekst za mlade, komunistički SSSR ostao je u šoku. O slučaju Razumovske žučno se raspravljalo na sjednici Centralnog komiteta na kojoj se zaključilo da se ‘dogodila greška u mehanizmima provjere’.

***

Ta 'greška' bio je dramski komad Draga Elena Sergejevna (1980.), kojemu je, naravno, smjesta slijedila zabrana. Za kazališta je on tako postao potpuna nepoznanica, sve do pada željeznog zastora, kada se s njime napokon mogla upoznati i ruska i europska kazališna javnost. Štoviše, upravo ovaj komad priskrbio je prezrenoj autorici međunarodni uspjeh. Što je u njemu bilo toliko zastrašujuće da je spisateljica koja danas pripada ruskoj školskoj lektiri bila izbrisana korektorom partijskih čistača?

Pa evo 'preview': Četvero gimnazijskih maturanata, s buketom cvijeća, kristalnim čašama i pjenušcem u rukama, dolaze nenajavljeno čestitati rođendan svojoj usamljenoj profesorici. Naizgled dirljiv potez učenika od idiličnog druženja, pretvara se u "eksperiment" sa šokantnim ishodom...

Tekst koji je navodno ugledao nekom bulevarskom kazalištu u Parizu, glumac Edvin Liverić, prvo je postavio u Sloveniji, a potom i u zagrebačkom ZKM. No, tekst je hrvatsku praizvedbu imao u INK u Puli i to u režiji Roberta Raponje sa članovima Dramskog studija rečenog kazališta.

autorski tim
I-GLEkostimograf
Ljudmila Razumovskatekst
Saša Šekoranjascenograf
Edvin Liverićredatelj
Magdalena Lupi Alvirdramaturg
Aleksandar Sale Čavlekoblikovanje svjetla

izvođači
Barbara PrpićLjalja
Danijel LjubojaVolođa
Jasmin TelalovićVitja
Ksenija MarinkovićElena

Odgovori