Search
Close this search box.

Draga Elena Sergejevna

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Kada je nova nada ruske dramatike, Ljudmila Razumovska (1946.) zgotovila naručeni dramski tekst za mlade, komunistički SSSR ostao je u šoku. O slučaju Razumovske žučno se raspravljalo na sjednici Centralnog komiteta na kojoj se zaključilo da se 'dogodila greška u mehanizmima provjere'.
autorski tim funkcija
I-GLEkostimograf
Ljudmila Razumovskatekst
Saša Šekoranjascenograf
Edvin Liverićredatelj
Magdalena Lupi Alvirdramaturg
Aleksandar Sale Čavlekoblikovanje svjetla

Ta 'greška' bio je dramski komad Draga Elena Sergejevna (1980.), kojemu je, naravno, smjesta slijedila zabrana. Za kazališta je on tako postao potpuna nepoznanica, sve do pada željeznog zastora, kada se s njime napokon mogla upoznati i ruska i europska kazališna javnost. Štoviše, upravo ovaj komad priskrbio je prezrenoj autorici međunarodni uspjeh. Što je u njemu bilo toliko zastrašujuće da je spisateljica koja danas pripada ruskoj školskoj lektiri bila izbrisana korektorom partijskih čistača?

Pa evo 'preview': Četvero gimnazijskih maturanata, s buketom cvijeća, kristalnim čašama i pjenušcem u rukama, dolaze nenajavljeno čestitati rođendan svojoj usamljenoj profesorici. Naizgled dirljiv potez učenika od idiličnog druženja, pretvara se u "eksperiment" sa šokantnim ishodom...

Tekst koji je navodno ugledao nekom bulevarskom kazalištu u Parizu, glumac Edvin Liverić, prvo je postavio u Sloveniji, a potom i u zagrebačkom ZKM. No, tekst je hrvatsku praizvedbu imao u INK u Puli i to u režiji Roberta Raponje sa članovima Dramskog studija rečenog kazališta.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE