Login za korisnike

Brutta (Ružna)

Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca donosi priču djevojke koju svijet odbacuje zbog njene ružnoće….

***

Predstavljajući ovogodišnju sezonu, intendantica HNK Rijeka najavila je kao poveznicu koja se provlači kroz repertoar temu antike, tj. grčku antičku dramu i mitologiju. Na tragu tome, Talijanska drama postavlja na scenu dramu koja na suvremen način proučava mit o Narcisu, mladiću nevjerojatne ljepote zbog čije je neuzvračene ljubavi umrla nimfa Eho. Zato je boginja Afrodita kaznila Narcisa da se zaljubi u vlastiti odraz u vodi.

Autor drame je Sergi Belbel, katalonski pisac, redatelj i scenarist čija su djela izvođena u Americi i Europi. Njegova najpoznatija drama je  Poslije kiše za koju je dobio brojne nagrade, a igrana je i u Hrvatskoj, u splitskom HNK-u u režiji Ivana Lea Leme.

Belbel uzima mit o Narcisu kao podlogu i zatim ga smješta u suvremenost, pretvarajući nadnaravna bića u likove koji postoje i u svakodnevici, a osvetoljubive antičke bogove u naše vlastite, osobne demone. Mit o Narcisu se na taj način pretvara u priču o djevojci iz naslova koja nosi ime Brutta (Ružna), a koju svijet ne prihvaća zbog njene neizmjerne ružnoće. Njena tragedija je u tome što ne može promijeniti vlastitu sudbinu, a svijet u kojem se nalazi je prepun manipulacije, zloće i podlosti. Ipak, Belbel dramu naziva komedijom i upozorava kako nas priča, iako je strašna, zapravo nasmijava.

autorski tim
Sergi Belbelautor teksta
Oscar Roigskladatelj
Toni Cafierokostimograf
Toni Plešićkostimograf

izvođači
Elena Brumini
Fabrizio Careddu
Rossana Bubola
Woody Neri

Odgovori