Naslovnica > PREDSTAVE > Prodana nevjesta (HNK Split)

Prodana nevjesta (HNK Split)

VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
U koprodukciji splitskog HNK-a i sjevernočeškog kazališta 'Usti nad Labom' bit će premijerno prikazana opera 'Prodana nevjesta' češkog skladatelja Bedřicha Smetane.
autorski tim funkcija
Karel Sabinaautor libreta
Bedřich Smetanaskladatelj
Vladimír Nečaskoreograf
Josef Jelínekkostimograf
Karla Štaubertováredatelj
Ladislav Štrosscenograf
Ladislav Štrosautor koncepta
Karla Štaubertováoblikovatelj svjetla
Bedřich Smetanaautor
Naida (Bauk) Kromićkostimograf
Hari Zlodredirigent
Ivo Lipanovićdirigent
izvođači uloge
Božo ŽupićMiha, zemljoposjednik
Irena ParlovEsmeralda, plesačica
Jadran BariškovićDomorodac, komedijaš
Luciano BatinićKecal, posrednik za brakove
Mate AkrapKrušina, seljak
Miljenko ĐuranJanko, Mihin sin iz prethodnog braka
Špiro BobanVašek, Mihin i Katin sin
Sveto Matošić KomnenovićVašek, Mihin i Katin sin
Terezija KusanovićLjudmila, Krušinina supruga
Valentina FijačkoMarica, Krušinina i Ljudmilina kćer
Vinko MaroevićPrvi komedijaš
Žana Marendić BučevićKata, Mihina supruga

'Prodana nevjesta' je praizvedena u Privremenom kazalištu u Pragu 30. svibnja 1866. To je druga opera koju je skladao Bedřich Smetana, dok je libreto napisao  Karel Sabina, no neke promjene u libretu navodno je napravila  i Smetanina žena Bettina dok joj je Bedřich diktirao tekst...

Radnja komične opere zbiva se na selu i opera obiluje češkim folklornim elementima. Glavni zaplet je vezan uz mladu djevojku Mařenku i njezinog zaručnika Jenika čijim proslavama zaruka i započinje opera. Mařenkini roditelji žele da se Mařenka oženi za nekog drugog, u tome im pomaže Kecal, lokalni ugovaratelj svadbi. Kecal u suradnji s Mařenkinim roditeljima dogovori kako će nagovoriti Jenika da odustane od Mařenke, a nju nagovoriti da se uda za Vašeka.

Na početku drugog čina Mařenka se inkognito upoznaje s Vašekom, dok za to vrijeme Kecal nagovara Jeniku da potpiše ugovor, prema kojemu će dobiti 1000 forinti ako odustane od Mařenke. Jenik isprva ne pristaje no Kecal povećava ponudu i nudi mu još 300 forinti,  a Jenik dodaje još jedan uvjet  - da Mařenku može oženiti jedino Mihin sin.  Na početku trećeg čina u grad dolazi cirkus. Vašek upoznaje plesačicu Esmeraldu, a ubrzo dolazi Indijanac s viješću da je medvjed koji pleše  pijan. Vašek pristaje odigrati ulogu medvjeda i cirkusanti odlaze.  Slijedi scena u kojoj Vašek svojim roditeljima objašnjava da je upoznao drugu zgodnu djevojku i da odustaje od svadbe, a Mařenka je saznala za ugovor između Jenika i Kecela i odlučuje se vjenčati za Vašeka.

Sve sretno završava kada se ispostavi da je Jenik zapravo Mihin sin iz prvoga braka. Istovremeno, selom se proširi glas da je medvjed pobjegao iz cirkusa, no to nije medvjed - već Vašek. Miha blagoslivlja brak između Mařenke i Jenika.

Predstava zbog niza nesretnih okolnosti nije izvedena u inozemstvu za života BedřichaSmetane(2.3.1824- 12.05.1884), no međunrodan je uspjeh postigla u Beču 1892. na kazališnoj izložbi.

'Prodana nevjesta' pripada najomiljenijim djelima iz žanra komičnih opera te se tako gotovo stalno nalazi na repertoarima poznatih opernih kuća, a splitsko-češku verziju potpisuje gošća redateljica iz Češke Karla Štaubertová.


Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE