Naslovnica > PREDSTAVE > Balade Petrice Kerempuha (zg)

Balade Petrice Kerempuha (zg)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Najpoznatiji probisvijet iz hrvatske pučke kulture zaigrat će na Gavellinoj pozornici u režiji Franke Perković.
autorski tim funkcija
Vanja Cuculićvizualni identitet predstave
Sandra Vitaljićfotografija
Miroslav Sikavicavideo
Mojmir Novakovićskladatelj
Andrea Gladšaptač
Ana Dulčićinspicijent
Mirena Keka Katonaorganizator
Dubravko Mihanovićdramaturg
Franka Perkovićredatelj
Pravdan Devlahovićscenski pokret
Đurđa Škavićjezični savjetnik
Marita Ćopokostimograf
Zdravko Stolnikoblikovanje svjetla
Miroslav Krležaautor teksta
Ivo Knezovićscenograf

Prije dvije godine Rade Šerbedžija i Darko Rundek režirali su glazbeno-dramsku predstavu Balade Petrice Kerempuha, a odluka redateljice Franke Perković da ih postavi u Gavelli ponovo potvrđuje koliko taj Krležin tekst priziva kazališni medij za svoj izraz.

Balade Petrice Kerempuha objavljene su 1936. godine u Ljubljani, jer u Zagrebu Krleža nije pronašao izdavača u vrijeme poznatog sukoba na književnoj ljevici. Opirući se receptu za stvaranje eksplicitno ideologizirane umjetnosti, Krleža je 'Balade' napisao ne bi li ponudio svoju, umjetnički slojevitu verziju društveno angažirane književnosti, obogaćene jedinstvenim jezikom nastalim spajanjem kajkavskog narječja s izmišljenim Krležinim dijalektom koji kombinira štokavske, ali i njemačke, mađarske, latinske i talijanske lekseme. Nesumnjivo mu je to i uspjelo jer danas teoretičari književnosti Balade smatraju najuspjelijim autorovim pjesničkim ostvarenjem. U pisanju je koristio brojne izvore, redom kajkavskih pisaca jer, osim kao znak protivljenja socrealizmu, Krleža je Baladama izražavao neslaganje sa standardizacijom štokavskog narječja koje je potisnulo kajkavštinu iz književnosti.

Petrica Kerempuh pučki je junak kakvog susrećemo i u drugim srednjoeuropskim kulturama, skitnica koja luta svijetom raskrinkavajući i kritizirajući ljudsku glupost. Duboko prisutan u hrvatskoj književnoj tradiciji, Krleži je lik Kerempuha poslužio kako bi sintetizirao period od početaka sukoba s Turcima sve do suvremenih pojava kojima je sam autor nazočio. Pritom, promatrane u cjelini, 'Balade Petrice Kerempuha' imaju jednaki značaj na mikrorazini ograničenoj na sjevernohrvatsko područje, ali vrijede i kao opća priča o tragici ljudske egzistencije gdje je podjarmljena pozicija nižih društvenih slojeva povijesna stalnost.

Franka Perković rođena je 1969. godine u Zagrebu gdje je studirala na Filozofskom fakultetu, te diplomirala kazališnu režiju i radiofoniju 2005. godine.  Suosnivačica je neovisne kazališne skupine KUFER (Kazališna udruga frustriranih redatelja). S dramaturgom predstave Dubravkom Mihanovićem već je surađivala na nekoliko projekata, a Balade Petrice Kerempuha bit će prva premijera GK Gavella u sezoni 2009./2010.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter