Idiot

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Adaptacija jedog od velikih ruskih romana o temi hipokrizije visokog društva i disfunkcionalnosti poštenog pojednica - u režiji Ivana Plazibata.
autorski tim funkcija
Lana Šarićautor
Lana Šarićdramaturg
Ivan Plazibatredatelj
Katarina Radošević Galićkostimograf
Gordan Tudorskladatelj
Fjodor Mihajlovič Dostojevskiautor
Igor Pauškascenograf
Igor Pauškaoblikovatelj svjetla

Jedno od velikih djela F.M.Dostojevskog, Idiot, smatra se možda jednim od prvih bitnijih modernih psiholoških romana, a svakako i kazališno najpotentnijih romana ovog velikog ruskog pisca.

Izdan 1868. godine, Idiot je označio pravi preokret u narativnoj strukturi romana 19. stoljeća, ili kako Jure Kaštelan kaže - vrijeme kneza Miškina izvire iz doživljavanja, iz trenutka uzbuđenja i potresa. To je subjektivno vrijeme koje traje u afektivnom sjećanju, u unutarnjem monologu, u rastrganim strujama svijesti.

Roman se koncentrira na liku Lav Nikolajevič Miškina, dobronamjernog i nevinog pojedinca, koji na određeni način simbolizira opreku licemjernog višeg staleža, poglavito u liku Rogožina koji je u dijametralnoj suprotnosti s Miškinovim. Njihova razlika se osobito vidi u odnosu prema Nastasji Filipovnoj, koja postaje zajednička želja obodvojice, bez obzira što je Miškinov odnos prema njoj gotovo zaštitničko-sažaljevačkog stajališta, dok Rogožinove mračne strasti dovode do ubilačke snage.

I dok se, prema riječima redatelja predstave Ivana Plazibata, Idiot ističe po tri zanimljive linije – onu melodramatske prakse tadašnjeg vremena, zatim onu koja na neki način anticipira salonske drame čehovljevskog tipa, on se odlučuje za naglasak na onu treću – ispovijedni tip dramaturgije stavljajući u prvi plan emocionalna stanja glavnih likova, odnosno poglavito onaj Miškinove perspektive.

Za dramaturgiju se pobrinula Lana Šarić, a u glavnim ulogama možete vidjeti Luku Dragića, Natašu Dangubić i Filipa Juričića.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE