Login za korisnike

Zašto se muhe lijepe na “ono”

Kako se kazalište našlo među velikim diktatorima, te ima li istine u kazalištu saznajte u HNK-u u Osijeku.

***

Tko su muhe iz naslova predstave i na koga se to lijepe?

Predstava donosi priču o četiri žene koje dijele zajedničku strast prema vlasti i moći, ne shvaćajući kolika je cijena takve strasti. Sve četiri su supruge vladara i diktatora koji vladaju masama, ali i njima samima. One se kraj svojih muževa pretvaraju u obične lutke čija je jedina zadaća glumiti vjernu podršku. To su Hitlerova žena, Staljinova žena, Titova žena, a u tom društvu našla se i žena Kazališta. Četiri žene prikazane su kao plošne lutke koje nam daju na uvid samo jednu od svojih brojnih strana, ostavljajući svoje tajne dobro skrivene.

Sve četiri žene tumači glumica Mira Perić Kraljik koja metaforu o ženi lutki podcrtava koristeći u vlastitoj glumi elemente lutkarskog plošnog teatra i animiranog filma.

Monodrama «Zašto se muhe lijepe na ono» komedija je s crnim humorom, ali i malo kazališno istraživanje autorskog tima koji uz glumicu M. P. Kraljik čini i mladi redatelj Cvetin Aničić, te će se njome ujedno otvoriti Noćna scena HNK-a u Osijeku. Oni  postavljaju pitanja o tome kako su povezani trač i umjetnost, postoji li istina u kazalištu, te je li moguće promijeniti svijet. Smjestivši kazalište među diktatore, autori istražuju na koji način kazalište manipulira gledateljima, te zašto nam otkriva samo jednu dimenziju svoje iluzije. Na kraju svega, gotovo manifestno objavljuju: «Vjerujemo da je kazalište tvornica snova, kritika društva, analiza postojanja.»

autorski tim
Cvetin Aničićautor teksta
Mira Perić Kraljikautor teksta

izvođači
Mira Perić Kraljik

Odgovori