Login za korisnike

Naš dečko

Moći gledati islandskog pisca na hrvatskoj sceni zaista je rijetkost. Prema tome, ako vas zanimaju književnost i kazalište tzv. ‘malih jezika’, naći ćete ih u Gavelli.

***

Islandski dramatičar Hávar Sigurjónsson gotovo je nepoznat u Hrvatskoj, no zato je u svojoj domovini poznat kao dramatičar, scenarist, prevoditelj, novinar. Nakon studija u Engleskoj radio je kao kućni redatelj te dramaturg u Nacionalnom teatru, pisao za radio, prevodio Pintera, Marbera i Ravenhilla, a 1997. odlučuje postati freelance pisac, te radi kao kolumnist najjačih islandskih dnevnih novina.

Njegova drama 'Naš dečko' u Hrvatskoj je prvi put izvedena komornim čitanjem u sklopu Dramske kolonije Hrvatskog centra ITI-ja u Motovunu 2006.

'Naš dečko' bavi se pitanjima disfunkcionalne obitelji i prihvaćanja homoseksualnosti. Na prvi pogled, radi se o roditeljima koji pokušavaju prihvatiti da njihov sin homoseksualac želi živjeti sa svojim dečkom, no drama se dalje razlaže na različite obiteljske probleme – otuđenost, nedostatak razumijevanja, predrasude, što je čini univerzalnim prikazom nesretnih i nesređenih obiteljskih odnosa.

Na sceni Atrij kazališta Gavella islandski dramatičar pojavljuje se u režiji Franke Perković, a igraju ga Darko Milas, Marina Nemet, Franjo Dijak i Ozren Grabarić.

autorski tim
Hávar Sigurjónssontekst
Zvonimir Kosinjskifotografija
Giga GračanJagoda Splivalo-Rusan
Jagoda Splivalo-Rusanprevoditelj
Arni Ibsenprevoditelj na engleski
Vanja Cuculićvizualni identitet predstave
Saša Šekoranjascenograf
Ana Dulčićinspicijent
Mirena Keka Katonaorganizator
Dubravko Mihanovićdramaturg
Franka Perkovićredatelj
Đurđa Škavićjezični savjetnik
Irena Šušackostimograf
Zdravko Stolnikoblikovanje svjetla

izvođači
Darko MilasPetur
Franjo DijakGardar
Marina NemetJona
Ozren GrabarićKjartan

Odgovori