Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Upravni nadzor u HNK Varaždin: priličan nered u aktima kazališta

Upravni nadzor u HNK Varaždin: priličan nered u aktima kazališta

Ministarstvo kulture i medija na zahtjev gradonačelnika Varaždina provelo je upravni nadzor nad zakonitošću internih akata kuće i u njima pronašlo priličan nered. O tom, kao i o izvješću gradske revizije raspravljat će 26. studenoga Gradsko vijeće, te imenovani nove članove Kazališnog vijeća. [DOKUMENTI]
Share on facebook
Share on twitter

Situacija u varaždinskom HNK jedna je od točaka dnevnog reda iduće sjednice Gradskog vijeća, a koja će se zbiti 26. studenoga. Vijećnici će tako imati priliku rasparvljati o skandaloznom izvješću o nadzoru poslovanja HNK u Varaždinu što ga je sastavio gradski revizor, ali i o izvješću o upravnom nadzoru što ga je provelo Ministarstvo kulture. Podsjetimo, potonje je izvjšće zatražio sam gradonačelnik, te je nalaz vlastitog revizora odbijao pokazati javnosti dok ne dobije onaj resornog ministarstva.

Nalaz upravnog nadzora Ministarstva kulture i medija

No, riječ je o nadzorima dvaju posve različitih aspekata rada kazališta. Interni revizor provjeravao je zakonitost poslovanja i ustanovio skandalozne propuste i pogodovanja o kojima smo detaljno pisali, dok je ministarstvo kontroliralo tek zakonitost internih akata. No i taj je nadzor otkrio svu silu nepravilnosti:

  • Statut je neusklađen sa Zakonom o kazalištima
  • Pravilnik o sistematizaciji mjesta nije usklađen sa Statutom i ne predviđa radno mjesto intendantice, a u njemu nisu prikazani ni koeficijenti za pojedina radna mjesta
  • nisu sistematizirana radna mjesta umjetničkih ravnatelja ni poslovnog ravnatelja
  • Pravilnik o radu donešen je u suspektnoj proceduri i nije usklađen sa Zakonom o radu
  • Pravilnik o zaštiti na radu nije usklađen za Zakonom o zaštiti na radu, a
  • Pravilnik o zaštiti i obradi arhivskog i regulatornog gradiva nije usklađen sa Zakonom o arhivskom gradivu i arhivima te Pravilnikom o upravljanju dokumentarnim gradivom izvan arhiva
Upravni nadzor

Novo kazališno vijeće

Time je ministarstvo de facto potvrdilo dijagnozu Kazališnog vijeća kojem je na čelu bio Marijan Varjačić, kako u kazalištu vlada pravni nered.

No, ta kao i tvrdnja Kazalšnog vijeća da su se stekli uvjeti za smjenu intendantice Jasne Jakovljević nisu dočekani s odobravanjem i podrškom vladajućih koji su ih u to tijelo i imenovali, Varjačić i njegova zamjenica dali su koncem listopada ostavke, pa je kazalište odonda bez kontrolnog tijela.

Varaždinsko Gradsko vijeće stoga bi na predstojećoj sjednici trebalo imenovati i svoje nove predstavnike u Kazališno vijeće, a to bi trebali biti Davor Matačić ravnatelj Glazbene škole (za predsjednika), nacionalna dramska prvakinja Jagoda Kralj Novak (za zamjenicu predsjednika), dok će mlada varaždinsk umjetnica Monika Rusak koja je bila i u prethodnom sazivu vijeća zadržati položaj članice.

9.5.Prijedlog rješenja o razrješenju i imenovanju Kazališnog vijeća HNK u Vž...
ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI