Search
Close this search box.

Prva Nagrada Ivo Hergešić ‘Kriznom stožeru’ Mirana Kurspahića

Prva Nagrada Ivo Hergešić Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa za najbolje kazališno ostvarenje u godini dana do 31. kolovoza 2021. dodijeljeno je u nedjelju, 26. rujna, predstavi 'Krizni stožer' redatelja Mirana Kurspahića i dramaturginje Rone Žulj.

Takvu je odluku donijelo tročlano povjerenstvo sastavljeno od članova Društva, kazališnih kritičara Tomislava Kurelca, Olge Vujović i Anđele Vidović, po čijem je mišljenju predstava Krizni stožer unutar domaće kazališne produkcije, u godini kada se ne samo hrvatska nego i svjetska izvedbena scena morala suočiti i još se suočava s jednim od najvećih izazova u njezinoj dugogodišnjoj i bogatoj povijesti, "najsnažnije odjeknula, pokazavši moć kazališta da neposredno reagira na trenutak".

Dva para različitih imovinskih statusa u jednom bezličnom stanu u Španskom pokazuju koliko smo krhki te koliko je malo potrebno da iz prividne normalnosti odskližemo u paranoje svakodnevice, ističe se u obrazloženju prosudbenog žirija. Potpuno pucanje pospješeno izvanjskim okolnostima korone, potresa i apsurdnog zmaja pokazuju koliko strahova nosimo u sebi, ali i kolika je snaga kazališne suigre da se paranojama svakodnevice ipak slobodno nasmijemo u brk, dodaje se.

"Miran Kurspahić je ranijim predstavama pokazao kako itekako prepoznaje i osluškuje vrijeme u kojem živimo, pankerski ne podilazeći nikom, pritom zadržavajući opuštenost neopterećenu pozivanjem na autoritete. Dobra umjetnost i dobro kazalište dolaze od umjetnika koji imaju dovoljno snage i samopouzdanja uprijeti prstom u nelogičnosti ovih izazovnih vremena, prije svega radeći zajedno, u suautorstvu. Za to ne treba posebna i velebna mašinerija, nego zdrava doza instinkta, fleksibilnosti i posvećenosti kako bi se iz kaosa izrodila upravo ovakva iznimna predstava naoko malih gesta i istinskog bunta snažno protkana nezaobilaznim crnim humorom", zaključak je žirija.

Predstava "Krizni stožer" produkcija je Umjetničke organizacije Kazališna družina Rebel uz podršku POGONA – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade u sklopu programa Pogonator 2021.,a izvode je glumci Csilla Barath Bastaić, Sven Jakir, Iskra Jirsak i Domagoj Janković.

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE