Naslovnica > VIJESTI > Energetski obnovljen Centar kulture na Peščenici

Energetski obnovljen Centar kulture na Peščenici

U povodu završetka energetske obnove zgrade Kulturnog centra Peščenica (KNAP), danas, 12. srpnja 2021. godine održala se konferencija za medije.
Share on facebook
Share on twitter

Kulturni centar Peščenica osnovan je 1955. godine i od tada djeluje u kreiranju kulturnih i obrazovnih programa za djecu, mlade, odrasle i treću životnu dob. Od 2015. godine promijenio je ime u Centar kulture na Peščenici – KNAP. “Ovom obnovom ćemo korisnicima omogućiti još bolje uvjete korištenja naših usluga. Centar ima veliku važnost u ovoj gradskoj četvrti jer je pokretač kulturnih i društvenih događanja u ovom dijelu grada i njemu gravitira velik broj građana“, rekla je ravnateljica KNAP-a Planinčić i dodala: „Naša ustanova je prva ustanova u kulturi koja je iskoristila sredstva za energetsku obnovu i nadamo se da će ovo biti motivacija ostalima. Dodatno, uštedama koje ćemo ostvariti obnovom itekako ćemo smanjiti naš ekološki otisak i doprinijeti globalnim ciljevima u borbi protiv smanjenja stakleničkih plinova.“

Projekt energetske obnove zgrade Kulturnog centra Peščenica provodi se prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. - 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt se sufinancira i provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj. „Grad Zagreb provodi projekte energetske obnove za 134 zgrade javne namjene na kojima je planirano postići značajne uštede toplinske energije od 36.000 MWH/godišnje, kao i smanjiti emisije CO2 za 10.000 tona godišnje. Isto tako, planirano je iz obnovljivih izvora energije putem fotonaponskih sustava proizvesti električne energije od 1.500 MWh/godišnje“, rekla je pomoćnica pročelnice Borić.  Radi se o sveukupnoj investiciji od 805 milijuna kuna čije zatvaranje se planira sa proračunskim sredstvima, bespovratnim sredstavima iz EU fondova te sa povoljnim kreditnim sredstvima. Do sada je ugovoreno sufinanciranje iz nacionalnih i EU fondova za 45 zgrada u iznosu od 162 milijuna kuna.

Vrijednost projekta energetske obnove zgrade kulturnog centra iznosi 12.209.234,25 kn, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u  iznosu od  5.199.596,02 kn. „U sklopu radova energetske obnove postavljena je termoizolacija na zidove i krovove te je zamijenjena stolarija. S druge strane bilo je potrebno regulirati postojeću kotlovnicu na manju, te je ugrađena termo regulacija. Izvedena je rekuperacija za kazališnu i malu koncertnu dvoranu sa novim energetski učinkovitim sustavom te su izvedene električne instalacije“, kazala je voditeljica projekta Nataša Kelava. Smanjena je energetska potrošnja za 371 MWh godišnje (69,80%), emisija CO2 za 119,67 t/godišnje je po svojim karakteristikama zgrada u energetskom razredu B.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI