Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Vrgoč priznala dug radnicima HNK u Zagrebu: radne subote u listopadu plaćene, kreće obračun ostatka

Vrgoč priznala dug radnicima HNK u Zagrebu: radne subote u listopadu plaćene, kreće obračun ostatka

Tri tjedna nakon što smo otkrili da HNK u Zagrebu radnicima godinama nije plaćao radne subote, stiže potvrda da je kazalište dug priznalo i da su subote plaćene za listopad. Ostalo tek treba obračunati.
Share on facebook
Share on twitter

Zaposlenicima HNK u Zagrebu na platnim su listićima za listopad obračunate i radne subote, čime je konačno kazalište priznalo njihovo višegodišnje zakidanje.

Kako smo već pisali ovdje Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u mandatima Dubravke Vrgoč godinama je vlastite zaposlenike zakidalo za dodatak od 25% na plaću subotom koji proizlazi iz Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.

Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi (HSDK) je zato još 14. listopada upozorio intendanticu da Temeljni kolektivni ugovor propisuje obvezu poslodavca na uvećanje plaće radnika za rad subotom za 25 %, neovisno o tome da li je rad subotom, redovan ili prekovremeni rad, te da o tome postoji izričito mišljenje stav Povjerenstva za tumačenje TKU-a, iz rujna ove godine.

Iako nam je Uprava kazališta odbila potvrditi postojanje duga, nakon nekoliko tjedana šutnje dogovorila je sa sindikatom priznanje duga od trenutka potpisivanja novog granskog ugovora, dakle od konca travnja 2018. godine, a ne kako je to sindikat prvobitno tražio od listopada 2016. godine pa na dalje. Tome usprkos, riječ je zasigurno o golemom iznosu duga, ali i još većem poslu da se točan iznos dugovanja unutražno utvrdi.

Postupak izračuna je u tijeku, a u kojem će roku biti isplaćen radnicima, te hoće li to biti jedokratna isplata ili više njih, zasad je nepoznanica.

No, koji god način isplate na kraju bio dogovoren, nema nikakve sumnje da će naknada duga radnicima značajno promijeniti financijsku sliku kazališta.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI