Naslovnica > VIJESTI > Preminuo Karlo Kraus

Preminuo Karlo Kraus

U osamdesetprvoj godini života preminuo je skladatelj, dirigent, pedagog, ravnatelj Opere i intendant HNK u Zagreb, Karlo Kraus.
Share on facebook
Share on twitter

Rodio se u Zagrebu 1940. godine te je nakon gimnazije upisao studij klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kao i studij dirigiranja. Nakon diplomiranja 1963. i 1965. godine, treći stupanj studija dirigiranja završava 1967. na Muzičkoj akademiji u Ljubljani.

Profesionalnim dirigiranjem započeo se baviti u zagrebačkom kazalištu Komedija, no ubrzo prelazi u Hvatsko narodno kazalište u Zagrebu, kao stalni dirigent nacionalne Opere. U najstarijoj kazališnoj nacionaloj instituciji ravnao je desetinama opernih i baletnih predstava, etablirajući se kao jedan od najpouzdanijih dirigenata široke naobrazbe i velike glazbene kulture.

Godine 1978. postaje ravnatelj Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i na toj poziciji ostaje sve do 1983. U tom razdoblju zagrebačka Opera je proširila svoj repertoar djelima mnogih domaćih autora, kao i inozemnih skladatelja dvadesetog stoljeća, uz brojna gostovanja širom Europe od Praga do Geneve. 1987.godine Karlo Kraus je imenovan intendantom HNK u Zagrebu, i jedan je od prvih koji je započeo s korištenjem kompjutora u poslovanju kazališta, postavši tako pionir digitalizacije. Na poziciju intendanta Kraus daje ostavku 1989. godine, posvećujući se dirigiranju, pedagoškom radu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i skladanju.  Kao gost dirigent nastupao je Austriji, Grčkoj, Bosni i Hercegovini, Alžiru, Italiji, Kanadi, Njemačkoj, Rusiji, Srbiji, Švicarskoj, Sloveniji i Ukrajini. Njegova skladateljska karijera je najsnažnije vezana uz glazbeno kazalište, autor je više od stotinu scenskih skladbi za kazalište i televiziju.

Erudita, višestrukih interesa od glazbe do kvantne fizike, Karlo Kraus je bio jedan od vrijednih sugovornika ne samo u kazalištu nego i izvan njega. Sjajno poznavanje glazbene povijesti, analitičnost i velika obaviještenost, samo su neke od kvaliteta koje su krasile našeg dugogodišnjeg kolegu. Uz umjetnčki nerv, Karlo Kraus je bio i odličan orgainzator, uspješno upravljajući najvećim opernim ansamblom u zemlji tijekom punih pet godina. Od brojnih skladateljskih djela izdvaja se skladba Ave Maria iz 1977. godine za sopran i orgulje, koja je od praizvedbe  doživjela brojne izvedbe u Hrvatskoj i inozemstvu u različitim verzijama.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI