Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > In memoriam Niko Kovač

In memoriam Niko Kovač

U Dubrovniku je u 62. godini života preminuo poznati dubrovački glumac Niko Kovač.
Share on facebook
Share on twitter

Iako je duži niz godina bolovao od teške bolesti, s kojom se uspješno borio, i u posljednje se vrijeme oporavljao, iznenada mu je zatajilo srce te potpuni oporavak nije dočekao.

Gotovo cijeli svoj umjetnički vijek, uz povremene uloge izvan matičnog kazališta, proveo je u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića, čiji član ansambla je bio od 1967. Akademiju dramske umjetnosti završio je 1976., a u četrdesetogodišnjoj je karijeri ostvario sedamdesetak uloga, od kojih mnoge u komadima iz dubrovačke baštine.

Često je bio sudionikom Dubrovačkih ljetnih igara, a surađivao je i s Art radionicom Lazareti.

Među zapaženim ulogama ističu se: Kralj -  'Govori mi o Augusti' (Paljetak), Pjesnik -  'Svrha od slobode' (Kušan), Saljoni - Tri sestre' i Jaša - 'Višnjik' (Čehov), Luko - 'Kate Kapuralica',  Toni - 'Kafetarija' (Dubrovačke ljetne igre), a posebno je bio ponosan na ulogu Lovra u Moliereovom 'Tartu' gdje je gotovo tri sata provodio na sceni ne izgovorivši ni jednu jedinu riječ.

2006. nagrađen je Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju sporednu mušku ulogu u predstavi 'Ljubovnici' u režiji Vanče Kljakovića.

Komemoracija će se održati u Kazalištu Marina Držića u 12:00 sati u ponedjeljak, 12. listopada 2009., a posljednji ispraćaj istoga dana u 17:00 sati na groblju Boninovo.

* * *

/naslovna slika: iz predstave Darsa-farsa/

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

One Response

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI