Naslovnica > PREDSTAVE > Šepavi Jura od Kravarskog

Šepavi Jura od Kravarskog

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Nakon prošlosezonskog 'Pillowmana', Martin McDonagh ponovo dolazi na hrvatsku pozornicu, ovoga puta u lokaliziranoj verziji.
autorski tim funkcija
Mario Delićautor videa
Rajko Minkovićautor videa
Filip Povrženićasistent redatelja
Andy Jelčićprevoditelj
Miljenko Sekulićscenograf
Olivije Marečićoblikovatelj svjetla
Martin McDonaghautor teksta
Mario Mirkovićskladatelj
Vedrana Rapićkostimograf
Boris Svrtanredatelj

O ovom „prvom velikom dramatičaru 21. stoljeća“ koji se nedavno oprostio od kazališta i sada piše za film podrobnije smo pisali u najavi za Pillowmana, pa ostaje reći nešto o predstavi. Izvorno nazvana The Cripple of Inishmaan, a kod nas prevedena Šepavi Jura od Kravarskog, prva je ovosezonska premijera satiričkog kazališta Kerempuh. Taj tekst već je postavljen u Hrvatskoj, u požeškom kazalištu, a redatelj Boris Svrtan ju u ovom izdanju izmješta u Turopolje, točnije u selo Kravarsko, a radnju pomiče u rane šezdesete godine dvadesetog stoljeća.

U izvorniku radnja se zbiva 1934. godine na irskom otočiću Inishmaanu gdje filmska postava upravo dolazi snimiti znameniti fikcionalni dokumentarac Čovjek od Arana Roberta J. Flahertyja. Priča je to o mladom Billyju Clavenu kojeg odgajaju tetke budući da su mu roditelji poginuli na moru. Želi pobjeći s otoka, pa snimanje dokumentarca vidi kao svoju priliku, a na kraju i dobiva  mogućnost pojaviti se u filmu. 'The Cripple of Inishmaan' dio je trilogije o otocima Aran. Druga dva dijela trilogije čine The Lieutenant of Inishmore, za koju je McDonagh bio nominiran za Tonyja, i The Banshees of Inisheer, koja nikad nije postavljena niti ju je autor objavio jer je smatrao da je loša.

Šepavi Jura od Kravarskog s Lukom Petrušićem u glavnoj ulozi premijerno se izvodi 20. listopada u Kerempuhu.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE