Naslovnica > PREDSTAVE > Fragile!

Fragile!

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Ako planirate uskoro pobjeći iz zemlje, o imigrantskom životu možete štošta saznati u prvoj domaćoj inscenaciji lomljive drame Tene Štivičić.
autorski tim funkcija
Vuk Ognjenovićautor scenskog pokreta
Igor Valeriglazbeni suradnik
Dženisa Medvedec Pecotićkostimograf
NUMENscenograf
Tena Štivičićautor teksta
Snježana Banovićredatelj

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku prvo je kazalište u Hrvatskoj koje postavlja ovu dramu, praizvedenu 2005. godine u Sloveniji, u režiji Matjaža Pograjca.
U Osijeku Fragile! režira Snježana Banović. Drama je izvorno bila napisana na engleskom jeziku.

Teni Štivičić je u Hrvatskoj do sada izvedeno sedam drama, a čak tri su praizvedene u Zagrebačkom kazalištu mladih, posljednja je bila Sedam dana u Zagrebu. Nakon završenog studija dramaturgije u Zagrebu, na diplomski studij otišla je u London, za vrijeme kojeg je i nastala drama Fragile!.

Redateljici Snježani Banović ovo nije prva režija neke drame Tene Štivičić. Prije nekoliko godina, u Beogradu je postavila njenu dramu Dvije, a režirala je još tridesetak predstava u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Autorica je, i sama stranac u novoj sredini, napisala dramu o imigrantima koji u Londonu pokušavaju preživjeti i ostvariti svoje snove. Michi je Bugarin, vlasnik noćnog kluba koji je nekad davno imao velike ambicije, htio je da njegov klub bude mjesto na kojem će se stranci u Londonu osjećati kao kod kuće. Hrvatica Mila sanja o ulozi u nekom mjuziklu, a dok joj se san ne ostvari, radi u Michinom klubu kao zabavljačica. Srbin Marko sin je ratnog profitera koji pokušava svoju prošlost ostaviti iza sebe. Želi se probiti kao komičar, trenutno radi za šankom. Norvežanin Erik je ratni izvjestitelj. Novozelanđanka Gayle radi u izbjegličkom hostelu i pokušava se probiti kao konceptualna umjetnica. Tjaša je žrtva traffickinga koja u Londonu traži azil. Svi se oni pokušavaju uklopiti no zapravo egzistiraju u jednom paralelnom svemiru,  s ljudima sličnima sebi, nevidljivom barijerom odvojeni od ostatka svijeta...

Na koji su sve način njihove priče isprepletene, i hoće li im se želje za novim životom ostvariti, nećemo vam otkriti, no odgovore potražite u osječkom HNK.

 

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE