Naslovnica > PREDSTAVE > Med+Pepeo/Iznad ponora

Med+Pepeo/Iznad ponora

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
U HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci bit će premijerno prikazana predstava 'Med+Pepeo/ Iznad ponora' u režiji poznatog francuskog redatelja Françoisa–Michela Pesentija.
autorski tim funkcija
Christelle Harbonndramaturg
Boris Blidaroblikovatelj svjetla
François-Michel Pesentiredatelj
François-Michel Pesentiscenograf
Leo Kulaškostimograf

Pesenti je domaćoj publici već dobro poznato ime - splitskoj po režiji Pirandellovih 'Šest lica traži autora',  zagrebačkoj po prošle godine praizvedenoj 'Sympathy for the devil', a već se prije toga predstavio i na Eurokazu te Festivalu svjetskog kazališta.

Predstava 'Med + Pepeo / Iznad Ponora' je nastala po motivima starogrčkih tragedija. Redatelja je u radu na ovoj predstavi najviše  je zanimala pozicija zbora u grčkim tragedijama, i prema njegovim riječima: 'Za vrijeme  proba, s glumcima ne radim u pravcu reaktualizacije antičkog zbora, nego onoga kako da ga svaki pojedini glumac osobno proživi. Nije cilj napraviti zbor modernim, nego putovati prema izgubljenoj ideji kolektiva'.

Pitanja koja  ova predstava postavlja su: postoji li još uvijek povjerenje u pravdu,  za što danas služi mudrost i postoji li poniznost.

François-Michel Pesenti rođen je 1954. Završio je studij suvremene književnosti u Genevi i Aix-en-Provence 1979., iste godine suosnivač je kazališta i grupe 'Théâtre du Point Aveugle'. Radio je u mnogim kazalištima u Francuskoj,  a osim što je na scenu postavljao grčke tragedije  (Eshilovog 'Okovanog Prometeja' 1983., Euripidove 'Bakhe'  1984., ...), bavio se tekstovima Marguerite Duras (Bolest smrti, 1997.) i Bernarda-Marie Koltesa te Samuela Becketta i Luigia Pirandella. Među najpoznatije radove pripadaju četiri verzije 'Fedre' J. Racina, koju je nekoliko godina u nizu postavio u četiri grada - Ljubljani, Tokiju, Damasku i New Yorku, a domaća je publika imala prilike vidjeti i slovensku i japansku verziju. Kritičari ga nazivaju kazališnim ikonoklastom, a njegovi projekti su autorske i osobne interpretacije tekstova klasičnih tekstova.  Gostovao je i režirao u  kazalištima u  Njemačkoj, Švicarskoj, Velikoj Britaniji, Japanu i Tajvanu, te su njegove predstave prikazivane na brojnim kazališnim festivalima.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE