Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > HNK u Zagrebu: umjesto odgovora na konkretna pitanja optužbe za zavjeru

HNK u Zagrebu: umjesto odgovora na konkretna pitanja optužbe za zavjeru

Umjesto odgovora na konkretna novinarska pitanja, intendantica je HINA-i poslala priopćenje iz kojeg je, među inim, vidljivo da je odluka kojom se uređuje način povratka u kazalište djelatnika nakon bolovanja, odnosno nakon samoizolacije ili izolacije donešena tek 16.11.
Share on facebook
Share on twitter

Kako smo objavili jučer ovdje, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi u ponedjeljak je podnio kaznenu prijavu protiv intendantice HNK u Zagrebu, Dubravke Vrgoč, a zbog - po njihovoj ocjeni - neadekvatne zaštite zdravlja zaposlenika te kuće od pandemije uzrokovane novim koronavirusom, zbog čega je, tvrdi sindikat, trenutno izvan stroja 120 zaposlenika.

Tijekom rada na tekstu, uputili smo intendantici zamolbu da komentira prijavu, ali i zatražili odgovore na vrlo konkretna pitanja:

  • Koje točno mjere zaštite zaposlenika, a koje publike HNK Zagrebu poduzima od početka pandemije?
  • Jesu li mjere postrožene nakon što je broj zaraženih zaposlenika i/ili vanjskih suradnika eskalirao i ako da - kako?
  • Zašto kazalište nije obavijestilo sve svoje zaposlenike o slučajevima zaraze novim koronavirusom u kazalištu, već su eventualni kontakti zaraženih obavještavani selektivno?
  • Je li istina da je od zaposlenika HNK Zagreb 14. studenog traženo da antidatiraju bolovanja, odnosno da zatraže da im bolovanja budu otvorena unatražno od 4. studenoga, te ako da - zašto i tko je to tražio?
  • Koliko je trenutno zaposlenika HNK u Zagrebu u samoizolaciji ili na bolovanju?

Umjesto odgovora na navedeno, kazalište je danas nama, a potom i HINA-i poslalo priopćenje (koje u nastavku prenosimo u cijelosti), u kojem, doduše, ne odgovara na konkretne upite, ali zato sve koji sumnjaju u sigurnost zaposlenika i publike optužuje da kazalište žele zatvoriti.

"Time odbacujemo navode da nije poduzeto sve prema čemu su se djelatnici morali ravnati u svezi bolesti COVID-19.  te držimo da su optužbe za nepridržavanje mjera te nesuzbijanje i širenje zaraznih bolesti zlonamjerne posebno što su osobe koje su istupile u javnost upoznate sa svim naprijed iznesenim. One u ovom trenutku, kada kazalište kao i sve državne i javne službe rade, znače opstrukciju i želju da se zatvore što bi ostavilo nesagledive posljedice za hrvatsku kulturu, a posebno za građane Grada Zagreba. Naglašavamo da se konstantnim medijskim prozivanjem HNK pokušava stvoriti panika kod publike tako da je se na dulje vrijeme udalji od kazališta, a umjetnicima onemogući rad."

No, to nije sve.


Nelogični datumi

Naime, kako se u priopćenju taksativno navodi odluka o rasporedu sjedenja u skladu s epidemiološkim mjerama donesena je tek 21. listopada ove godine, iako su prve mjere HZZJ za održavanje kulturnih progama donešene 8. lipnja, a druge 17.listopada.

Još je zanimljivije kako je odluka o proceduri u slučaju samoizolacije zbog bliskog kontakta s osobom pozitivnom na COVID donešena 25. kolovoza, ali je odluka koja uređuje način povratka u kazalište djelatnika nakon bolovanja, odnosno nakon samoizolacije ili izolacije donešena tek 16.studenoga.

Koordinatori za zaštitu od bolesti COVID-19 imenovani su tek 3.studenog, a Kućni red za korona okolnosti tek dan kasnije.  Podsjetimo, aktualni val zaraze u HNK Zagreb počeo je 29. listopada.

 

856 kuna dnevno za dezinfekciju

Nadalje, u priopćenju koje ne potpisuje intendantica već Uprava Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, stoji i kako je kazalište "za usluge sanitarske zaštite,  dezinfekcijskih sredstava i pribora" dosad potrošilo "167 000 kn vlastitih prihoda". No, je li to puno ili malo?

HNK u Zagrebu vrata je za publiku nakon lockdowna opet otvorilo 26. svibnja. Kazalište je dakle u tih 167.000 kn potrošilo u razdoblju od 6 i pol mjeseci, odnosno, nešto više od 856 kuna po danu ili niti 2 kune dnevno po zaposleniku. Pri tome treba imati na umu da kazalište djeluje u dva odvojena kompleksa zgrada koje se prostiru na nekoliko tisuća kvadratnih metara radnog prostora, te uz 503 zaposlenika surađuje s još nizom vanjskih suradnika, a uz sve njih kućom svake večeri prolaze stotine gledatelja.

 

Neodgovorena pitanja

Ono što, nažalost, nismo saznali jesu odgovori na pitanja koliko je zaposlenika kazališta trenutno izvan stroja zbog pandemije i je li taj broj doista 120 kako tvrde sindikalni povjerenici? Usporedbe radi, prema službenim podacima HZZJ na današnji dan je u Zagrebu mjera samoizolacije izrečena za 1103 osobe.

Ne znamo ni zašto je, kako tvrdi cijeli niz zaposlenika kazališta, uprava kuće tajila imena zaraženih i oboljelih djelatnika i vanjskih suradnika, kao ni tko je kako i zašto tražio od zaposlenika da pokušaju antidatirati bolovanja nakon što je broj zaraženih u kazalištu eskalirao?

Konačno, nismo dobili odgovor ni na pitanje je li održavanje privida kontinuiteta rada HNK u Zagrebu doista važnije od zdravlja njegovih zaposlenika, vanjskih suradnika, pa u konačnici i publike, i to na dan kad je u Hrvatskoj zabilježen rekordan broj novooboljeljelih, njih 3164, te također rekordan broj umrlih, njih 49.

***

Priopćenje HNK Zagreb

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI