Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Preminuo Sir Ronald Harwood

Preminuo Sir Ronald Harwood

Oscarom nagrađeni scenarist i dramatičar preminuo je u 85. godini.
Share on facebook
Share on twitter

Sir Ronald Harwood preminuo je u utorak  svom domu u Sussexu od prirodih uzroka, potvrdila je medijima njegova agentica Judy Daish.

Harwood je rođen u Južnoj Africi, a ranih pedetih godina prošlog stoljeća preselio se u Veliku Britaniju kako bi se školovao na RADA.

Kazališnoj publici diljem svijeta najpoznatiji je po drami Garderobijer o ostarjelom šeksprijanskom glumcu i njegovu garderobijeru, a napisao ju je temeljem vlastitog iskustva budući je bio garderobijer glumcu Sir Donaldu Wolfitu.

Samog Harwooda taj je uspjeh Garderobijera uvijek čudio pa je često izjavljivao kako ne razumije u čemu je tajna njegove privlačnosti publici. “To je bio moj prvi veliki uspjeh i, naravno, vrlo sam ponosan, ali me začuđuje njegova popularnost. Ponosan sam na odnose i tamosferu u drami, to je priča o emocijama ne o umu; to je drama o srcu i to mi se sviđa.", izjavio je

Drama je prvi put postavljena 1980., a tri godine kasnije adapatirana i u uspješan film s Albertom Finneyem i Tomom Courtenayem u glavnim ulogama. Dapače, potonji je za tu ulogu bio nominiran i za Oscara, kao uostalom i sam Harwood za scenarij.

Dvadeset godina kasnije, Harwood je Oscara konačno i osvojio i to za scenarij filma Pijanist. 2008. osvojio je nagradu BAFTA za scenarij filma The Diving Bell and the Butterfly (Le Scaphandre et le Papillon), a dvije godine kasnije odlukom britanske Kraljice proglašen je vitezom, odnosno dobio je titulu Sir.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI