Search
Close this search box.

Petar i vuk

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Premijera Profjevljeva klasika bit će ujedno i prilika da se publici predstavi moderna grupa Baletnog studija Hrvatskog narodnog kazališta Split.
autorski tim funkcija
Jure Bučevićdirigent
Morana Petrovićscenograf
Morana Petrovićkostimograf
Branimir Bokanoblikovatelj svjetla
Ivica Kalinićautor videa
Petar Ivaniševićoblikovatelj zvuka
Sergej Sergejevič Prokofjevskladatelj
Remus Dimachekoreograf
Dinka Jeričevićscenograf

Petar i vuk ili kako se kod nas uvriježilo - Peća i vuk, orkestralna je suita Sergeja Prokofjeva za koju je napisao i tekst i glazbu i to navodno u samo četiri dana. Središnji moskovski teatar za djecu, navodno je od proslavljenog skladatelja naručio novo simfonijsko djelo, a kojim je trebala započeti glazbena edukacija najmlađe publike. Prokofjev je, kažu, stoga bio silo razočaran kad je premijera 2. svibnja 1936. naišla na slab odaziv publike. No, odonda do danas Petar i vuk  postali su amblematski naslov glazbenog kazališta za mlade, ali i doživjeli nebrojene adaptacije u druge medije, uključujući i Oscarom nagrađeni kratki film te audio album za sudjelovanje u kojem je Bill Clinton (!) dobio i Grammya 2004 godine.

Petar i vuk napisani su za naratora i orkestar čiji pojedini instrumenti ili njihove grupe predstavljaju likove u priči, upoznavajući tako mlade slušatelje sa sastavom orkestra, ali ih u podučavajući narativnim mogućnostima glazbe:

  • ptica je flauta
  • patka je oboa
  • mačka je klarinet
  • djed je fagot
  • vuk su rogovi
  • lovce predstavljaju puhački instrumenti sa udarcima timpana i bas bubnja, kao - pucnjevima
  • Petra, pak, dočaravaju žičani instrumenti.
Priča je pak dobro znana: dječak Petar provodi vrijeme u djedovoj kući u šumi i jednog dana neoprezno ostavi dvorišna vrata otvorena... Djed ga ubog toga prekori jer u šumi živi vuk, što Petar isprva ne povjeruje... No, kad se vuk doista pojavi, Petar će krenuti u avanturu života  - pokušavajući ga uhvatiti...
Modernu grupu Baletnog studija HNK Split Remus Dimache, solist Baleta HNK Split, osnovao je 2017. s misijom da najmlađe djecu i mlade uvede u svijet modernog plesnog izraza. Grupa svake godine odlazi na razna natjecanja s kojih se redovito vraća s nagradama. Više od 50 njihovih solističkih i grupnih nastupa zavrijedilo je na tim natjecanjima zlatne medalje.

Remus Dimache solist je Baleta HNK Split od 2001. godine. Osim brojnih solističkih uloga u modernom i klasičnom baletnom repertoaru, bavi se i pedagoškim radom u Baletnom studiju HNK Split za što je i nagrađen priznanjem za mentora i koreografa na natjecanju plesača suvremenog plesa Mia Čorak Slavenska. Petar i vuk Remusova je koreografska debitantska predstava na sceni HNK Split.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE