Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Ravnatelj Kerempuha podnio ostavku!

Ravnatelj Kerempuha podnio ostavku!

Ravnatelj financijski najuspješnijeg zagrebačkog kazališta naprasno je jutros podnio ostavku, nakon tek dvije godine mandata.
Share on facebook
Share on twitter

Roman Šušković Stipanović podnio je jutros ostavku na mjesto ravnatelja Gradskog kazališta Kerempuh, no odgovor na pitanje koje sve zanima - zašto? - još uvijek je nepoznanica.

Vijest je šokirala zaposlenike Kerempuha, tim više što je kazalište jučer nakon višemjesečne pauze, konačno odigralo prvu predstavu, recentni hit - Gruntovčani.

Šušković Stipanović na mjesto ravnatelja imenovan je 28. veljače 2018. godine, uskočivši u nezahvalnu fotelju najdugovječnijeg ravnatelja bilo kojeg domaćeg teatra, Duška Ljuštine.

No, ako je suditi po poslovnim rezultatima Šušković Stipanović prilično se dobro snašao na čelnom mjestu Kerempuha. Dapače, samo u prošloj godini to je kazalište vlastitim prihodima osiguralo čak 35.25% ukupnog proračuna.  U 2019. godini prihod od ulaznica povećan je za nevjerojatnih 2.068.303‬ kn, a kazalište je na koncu 2019. godine bilo u plusu od 2.221.371 kn usprkos činjenici da mu je u tom trenutku Grad Zagreb, kao vlasnik, bio dužan 1.498.386 kn.

Uz to, ako je vjerovati kuloarima, upravo zahvaljujući Šuškoviću Stipanović, Kerempuh je jedino zagrebačko kazalište koje je bilo odnosno jest osigurano od potresa.

Šušković Stipanović je bio suosnivač Male scene, a potom i ravnatelj kazališta Trešnja u dva mandata, od 2001. do 2008., te uspješan osnivač i voditelj umjetničke organizacije Teatroman koja je prozvela niz hit naslova na Sceni Vidra, koju je vodio nekoliko godina prije no što je kao jedini kadidat na natječaju imenovan ravnateljem Kerempuha.

No, u intervjuu za tjednik Express u prosincu prošle godine Stipanović je izjavio:

"Ne, neću ići na drugi mandat. Nemam više iluzija da će se nešto u domaćem kazalištu promijeniti: niti legislativa, niti kadroviranje, niti sistem financiranja, niti institucija slobodnjaštva u teatru. Trideset godina čekam promjene i vidim da se nemaju šanse dogoditi u dvije godine što su mi preostale na ovom upravljačkome mjestu. Sve stoji, promjena nema na horizontu. A što ću nakon mandata u Kerempuhu? Ne znam. Nisam bio ziheraš niti u mladosti, pa neću ni sad. Pred kraj vlastitog radnog vijeka neću raditi kompromise i srušiti sve ono romantično u kazalištu, što me formiralo i odgojilo. Pametnome dosta".

Što je presudilo da promijeni odluku i prekine mandat na pola ni on ni kazalište još uvijek nisu službeno objavili.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE