Laponija

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
'Laponija' je komedija Cristine Clemente i Marca Angeleta premijerno izvedena u Barceloni u siječnju 2019. godine, a na repertoar HNK SPlit stiže niti godinu dana kasnije zahvaljujući Nenni Delmestre.
autorski tim funkcija
Marc Angeletautor teksta
Cristina Clementeautor teksta
Frane Smoljoinspicijent
Miroslav Mamićoblikovatelj svjetla
Lina Vengoecheascenograf
Lina Vengoecheakostimograf
Lina Vengoecheaskladatelj
Nenni Delmestreprevoditelj
Nenni Delmestreautor adaptacije
Nenni Delmestreredatelj
Marko Mandićoblikovatelj zvuka

Radnja ove priče smještena je u Laponiju gdje za božićne praznike jedna sestra i njena obitelj posjećuje obitelj druge sestre, veseleći se božićnim radostima i susretu njihove djece s “pravim” laponskim Djedom Božićnjakom. Problemi nastaju kada nordijski ogranak obitelji ne pristaje participirati u ovom običaju, a njihova četverogodišnja kći objasni svom petogodišnjem bratiću da Djed Božićnjak ne postoji i da dobiva poklone od svojih roditelja.

Od tog trenutka nastaje eksplozija Pandorine kutije iz koje izlaze različite obiteljske tajne, ali prije svega i sukobi o kulturološkim razlikama između “uređenog” nordijskog (Finskog) društva i “neodgovornog i šlampavog” mediteranskog životnog stila (Španjolska Katalonija u adaptaciji Nenni Delmestre postaje Dalmacija).

Je li Djed Božićnjak služi samo za uvođenje djece u isprazan svijet lažnog materijalizma ili je to nevina dječja iluzija koja obogaćuje i prolongira pravo na djetinstvo? Kroz konflikt dvaju sestara i njihovih muževa (jedan Finac, drugi Dalmatinac) oko stavova o odgoju djece, ova lucidna komedija bavi se zanimljivom temom; je li isključiva racionalnost recept za “bolji svijet” ili se svijet ipak može spasiti uz pomoć malo magije i dječjih iluzija. Zaleđenu polarnu božićnu večer posvađenih sestara i njihovih muževa na kraju ipak otapa ljubav, uz pomoć magičnog događaja…

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE