Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Javne ustanove u kulturi Grada Zagreba hitno moraju poništiti otvorene natječaje za radna mjesta

Javne ustanove u kulturi Grada Zagreba hitno moraju poništiti otvorene natječaje za radna mjesta

S obzirom na ograničenja kretanja i okupljanja koja su na snazi zbog pandemije, a potom i zbog ogromnih oštećenja koja je Zagreb pretrpio u potresu, nemoguće je natječaje koji su raspisani neposredno prije ili poslije potresa provesti u skladu sa zakonom.
Share on facebook
Share on twitter

Zagrebačko Gradsko kazalište Komedija raspisalo je 18. ožujka natječaj za ravnatelja s rokom za prijave od 15 dana, a slični natječaji raspisani su i u još nekolicini gradskih javnih ustanova u kulturi, dok je HNK Zagreb otvorio natječaj za jedno pjevačko radno mjesto.

Iako bi zakonitost provedbe takvih natječaja ionako bila upitna u okolnostima pandemije, nakon potresa u Zagrebu posve je jasno da ih žurno treba poništiti.

Primjerice, upravna zgrada Komedije ozbiljno je oštećena u potresu i ne postoji način da u skladu sa zakonom i samim natječajem, potencijalni kandidati za mjesto ravnatelja dobiju uvid u izvješća o poslovanju i ostalu dokumentaciju, a malo je vjerojatno da će - sve i kad bi htjeli - moći prikupiti dokumente koje su dužni priložiti prijavi. Jednako tako, Kazališno vijeće ne može obaviti razgovore s kandidatima niti uopće zasjedati, s obzirom na zabranu okupljanja.

Za komentar cijele situacije upitali smo Domagoja Rebića, glavnog tajnika Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi.

"Mišljenja sam kako bi sve natječaje trebalo odgoditi do stabiliziranja ove izvanredne situacije.
Naime, potencijalnim kandidatima onemogućeno je ili u bitnome onemogućeno kretanje, pristup institucijama radi pribavke dokumentacije, potvrda o nekažnjavanjima i ostalo.
Upravo zbog zabrane kretanja, ograničena je mogućnost kandidatima ravnopravno sudjelovati u postupku natječaja.
Zaključno, ova izvanredna situacija u kojoj je uskraćeno ili bitno onemogućeno ostvarivanje elementarnih ustavnih prava, nije podobna za raspisivanje natječaja i njihovu provedbu.", poručuje Rebić.

Stoga smo zagrebačkom Gradskom uredu za kulturu još u petak poslali upit hoće li, kada i kakve upute poslati svojim javnim ustanovama vezano za natječaje za radna mjesta, no odgovor do zaključenja ovog teksta nismo dobili.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE