Login za korisnike

Cyrano

Pripovijest o sjajnom mačevaocu, ratniku, kavaliru dugog nosa, koji umjesto svog prijatelja piše čudesna pisma djevojci u koju je zaljubljen

***

Jo Roets, umjetnički direktor kazališne kompanije Laika (bivši Blauw Vier) u Antwerpenu, Belgija. Svjetsku slavu stekao je svojim adaptacijama klasika od kojih je Cyrano najpoznatija.

Nastala prema Rostanovom originalu, ova je adaptacija prilagođena mladoj publici.

Pravi Cyrano de Bergerac u stvarnosti je imao malo toga zajedničkog s junakom Rostandove drame. Radio je u Parizu, a školovao ga je neki svećenik u selu Bergeracu. Poslije je upućen na College de Beauvais. Stekavši slavu kao sudionik u dvobojima i boem, stupio je u vojsku u dobi od dvadeset godina. Međutim, bio je individualist i teško se prilagođavao disciplini. Protivio se ratu i smrtnoj kazni.

Njegov čovjekoljubiv način razmišljanja naišao je na priznanje suvremenika i kasnijih naraštaja. Cyrano je dvaput teško ranjen - prvo u borbi protiv nekoga gaskonjskog stražara, a zatim prigodom opsade Arasa 1640. Od tog udarca mačem nikad se nije posve oporavio. Slijedeće se godine odrekao svoje vojničke karijere i počeo studirati kod filozofa i matematičara Pierrea Gassendija. Pod utjecajem Gassendijevih teorija i razvratničke filozofije, napisao je pripovjetke zamišljenih putovanja na Mjesec i Sunce te izvrgnuo satiri stajališta prema kojima su Zemlja i čovječanstvo središte svega stvorenoga. Cyrano de Bergerac umro je u Parizu 28. srpnja 1655. Uzrok smrti bio je banalan: pala mu je daska na glavu.

autorski tim
Jo Roetstekst
Larisa ( Lipovac ) Navojeckoreograf
Igor Karlićskladatelj
Ivica Šimićredatelj
Vitomira Lončarproducent
Maja Oršić Magdićprevoditelj
Hana Leticakostimograf
Dinka JeričevićDinka Jeričevićscenograf

izvođači
Danijel RadečićComte de Guiche
Ivan GlowatzkyBaron Christian de Neuvillette
Nataša JanjićRoxane
Nikša ButijerNikša ButijerCyrano de Bergerac

Odgovori

POVEZANE VIJESTI