Login za korisnike

Tuđe pjesme, moji snovi

Uz pomoć Marka Jurage prošetajte kroz zlatno doba mjuzikla i najveće glazbene hitove žanra, a sve to uz naravno, neizostavnu ljubavnu priču…

***

"Kako je moguće da institucije koje bi trebale obrazovati izvođače ne prihvaćaju mjuzikl na isti način na koji ga prihvaća publika i sami izvođači?" Navedeno pitanje već dulje muči mladog redatelja Marka Juragu, a da sve ne ostane na retorici - od pitanja je odlučio napraviti i - mjuzikl.

Rezultat je mala škola mjuzikla ironičnog naslova 'Tuđe pjesme, moji snovi', u kojoj Juraga progovara o problemima mjuzikla kao kazališne forme u Hrvatskoj.

U središtu priče je ostarjeli skladatelj Rudolf, nekad slavan i vrlo uspješan pisac mjuzikla, a sada zaboravljen od publike i kazališta. On nakon mnogo godina dobiva priliku da napiše novi mjuzikl i tako vrati staru slavu.  Rudolf ponovo surađuje s poznatom glumicom Veronikom za koju je napisao mnoge uloge i tako je pretvorio u zvijezdu. Veronika očekuje da će glavna uloga pripasti njoj, no Rudolf ima drugačije planove.  On glavnu ulogu u svom novom mjuziklu piše za svoju bivšu suprugu, glumicu Emu, u koju je još uvijek potajno zaljubljen. U strahu od Veronikine reakcije, Rudolf vidi rješenje svojih problema u mladom glumcu Filipu kojeg Veronika opsesivno voli i sve bi učinila da mu pomogne u njegovoj pjevačkoj karijeri.

Osim središnje ljubavne priče, likovi na sceni progovaraju o brojnim problemima s kojima se susreću autori i izvođači pri stvaranju jednog mjuzikla, u nadi da će se ti problemi riješiti, a sve to kroz koloplet showstopera iliti hitova iz nekih od najpoznatijih svjetskih i domaćih mjuzikala. Naime, ljubavne zavrzlame među likovima i njihov trud da naprave mjuzikl, prati petnaest songova iz  filmskog i kazališnog zlatnog doba mjuzikla.  Tako će band pod ravnanjem dirigenta Krešimira Batinića izvesti neke od Broadwayskih i Hollywoodskih klasika kao što su „Singin' in the Rain“, „Mein Herr“, „Anything goes“, „Let's fall in love“, „Dancing in the Dark“…

U glavnoj ulozi pojavljuje se Dražen Bratulić, slobodni umjetnik koji je postao već stalan gost na pozornici kazališta Komedija.  Njegovu bivšu suprugu igra Lana Blaće koja je upravo u Juraginoj „Ruži na asfaltu“ ostvarila svoju prvu solističku ulogu.  Tu su i mladi glumac Ivan Đuričić koji po prvi put nastupa u Komediji, te članica Komedijinog ansambla Danijela Pintarić.

Mjuzikl režira sam autor, Marko Juraga, koji je u kazalištu Komedija već postavio mjuzikl „Ruža na asfaltu“, a predstava nastaje u koprodukciji s Aplauz Teatrom.

autorski tim
Vesna Butorac Blaćekoreograf
Krešimir Batinićdirigent
Bojan Valentićkoreograf
Morana Paškievićkoreograf
Elvira Ulipkostimograf
Marko Juragaautor teksta

izvođači
Danijela PintarićVeronika, musical-diva
Dražen BratulićRudolf, skladatelj
Ivan ĐuričićFilip, glumac
Lana BlaćeEma, glumica

Odgovori