Naslovnica > VIJESTI > Preminuo suosnivač Montažstroja Oleg Mađor

Preminuo suosnivač Montažstroja Oleg Mađor

Dramaturg i jedan od osnivača kazališta Montažstroj Oleg Mađor preminuo je 19. listopada u Zagrebu, potvrdili su njegovi kolege iz Montažstroja .
Share on facebook
Share on twitter

Oleg Mađor rođen je 31. siječnja 1968. u Zagrebu, u kojem je diplomirao filozofiju i komparativnu književnost. S Borutom Šeparovićem djelovanje Montažstroja započeo je 1989., točnije 22. prosinca, na tadašnji Dan armije, kada su manifestno proglasili 'Teatralizaciju nogometne kulture' i samoinicijativno se, bez službenog poziva, uvrstili u program otvorenja retrospektivne izložbe slikara Kazimira Maljeviča u tadašnjoj Galeriji suvremene umjetnosti na Katarininu trgu u Zagrebu.

Mađor je kao dramaturg radio i na prvoj cjelovečernjoj predstavi Montažstroja, 'Vatrotehni' iz 1990., temeljenoj na Eshilovoj legendi o Prometeju i izvedenoj u derutnom pogonu napuštene destilerije Badel u Zagrebu. Potpisuje libreto, dramaturgiju i tekst 'Rap opere 101' iz 1991., prve rap opere na svijetu, koja je sjedinjavala strojnicu kalašnjikov s estetikom videospotova.

Sa Šeparovićem je Mađor 1991. osmislio i umjetničku instalaciju/performans 'Hop i Ras2', na kojoj je Montažstroj izložio 'samog sebe', odnosno izvođače je u prostoru Galerije Forum postavio kao četiri kinetičke skulpture, dodajući im kazališne objekte i predmete, poput prototipa strojnice kalašnjikov, invalidskih kolica, spaljenih cipela, ručne sirene za zračno uzbunjivanje itd. Akcija je bila posveta hrvatskim braniteljima.

Za plesnu predstavu 'Everybody goes to disco from Moscow to San Francisco - Mix' iz 1994., čiju dramaturgiju također potpisuje Mađor, Montažstroj je na 4. festivalu Rencontres Internationales Chorégraphiques de Bagnolet u Francuskoj osvojio posebnu nagradu međunarodne komisije, nakon čega je uslijedila svjetska turneja.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE