Search
Close this search box.

Humanitarni događaj Montažstroja: Ljubav & ekonomija

Umjetnički kolektiv Montažstroj vas poziva na humanitarni događaj LJUBAV & EKONOMIJA koji će se održati 11. lipnja 2017. godine u Kinu Tuškanac u Zagrebu, s početkom u 20 sati.

Događaj LJUBAV & EKONOMIJA objedinjuje dokumentarni performans (docu-formance) i javnu raspravu o pravu na slobodno odlučivanje o rađanju djece. LJUBAV & EKONOMIJA je dio većeg Montažstrojevog projekta koji se bavi zaštitom reproduktivnih i radnih prava žena. Prihod od ulaznica namijenjen je pomoći djeci iz socijalno ugroženih i siromašnih obitelji. Time Montažstroj skeće pozornost na socio-ekonomsku uvjetovanost pobačaja.

Okosnica događaja jest kultni njemački komad CIJANKALIJ §218 iz 1929. godine. Komad prati sudbinu mlade radnice Hete, koja traži pomoć za prekid trudnoće iz socijalnih razloga, ali zbog zakonske zabrane pobačaja svršava tragično. Komad je napisan u sklopu velikog društvenog pokreta za rušenje paragrafa 218 – zakonske zabrane pobačaja. Montažstroj je komad obradio na mrežnim stranicama cijankalij.montazstroj.hr kao multimedijalnu povijesnu čitanku o paragrafu 218. Događaj LJUBAV & EKONOMIJA ponudit će nam odgovor na pitanje – kakve veze ima jedna njemačka proleterska tragedija iz 1929. godine s Hrvatskom 2017. godine? Hoćemo li u skoroj budućnosti dobiti svoj paragraf 218?

Događaj LJUBAV & EKONOMIJA povest će vas na povijesno putovanje kroz regulaciju pobačaja na našim prostorima. Kako se ljubav i ekonomija prožimaju u etičkom, pravnom ali i političkom pitanju pobačaja? Kakve šanse ima ljubav u borbi za golim preživljavanjem? Što kada je nepravda upisana u zakon? Možemo li govoriti o slobodi moralnog odlučivanja onoga koji zbog svoje socijalne pozicije zapravo nema izbora? Ovo su pitanja na koja ćemo pokušati odgovoriti u javnoj raspravi, uz sudjelovanje odabranih gostiju i publike. Dosadašnje rasprave o pitanju pobačaja mahom se vode u pojednostavljenim dualističkim okvirima – za ili protiv. No život nije crno-bijel. LJUBAV & EKONOMIJA ponudit će drugačiju javnu raspravu o pitanju pobačaja, prije svega, iz socio-ekonomskog aspekta, u uvjerenju da je dijalog suprotstavljenih strana ne samo moguć – nego i nužan.

U raspravi će govoriti Jadranka Brnčić, biblijska hermeneutičarka. Pisala je o neuralgičnim točkama Katoličke crkve te se zalaže za otvoren govor o licemjerju, mizoginiji, podilaženju neoliberalnoj politici, političkom katolicizmu. U raspravama o pobačaju razlikuje odabir protiv pobačaja u privatnom prostoru vjere od zakonskog nametanja zabrane svima. Druga gošća je Marina Katinić, doktorantica filozofije s težištem proučavanja na bioetici i filozofiji odgoja, nagrađivana pjesnikinja. Ističe da je pobačaj prije svega etički problem i zagovara model koji štiti i nerođeni život i život majke, namjesto postavljanja jednoga i drugoga u suprotstavljenu poziciju.

Prihod od ulaznica bit će uplaćen Društvu za poboljšanje kvalitete života siromašne i nezbrinute djece MALI ZMAJ. Time će publika direktno, barem simbolički, pomoći djeci koja su gladna i koja nemaju prilike proživjeti svoje djetinjstvo u sigurnosti i bezbrižnosti, nemaju jednake šanse u obrazovanju niti bilo kakvoj vrsti napretka u životu. Ulaznice po cijeni od 40 kuna su u pretprodaji od petka, 2. lipnja 2017. godine, u Književnom klubu Booksa (Martićeva 14d) i u Café baru Kôta (Medulićeva 20).

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE