Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Natječaj za najbolji suvremeni angažirani cjelovečernji dramski tekst

Natječaj za najbolji suvremeni angažirani cjelovečernji dramski tekst

Natječaj je otvoren do 10.09. 2019. godine.
Share on facebook
Share on twitter

Tekst natječaja prenosimo u izvorniku i u cijelosti.

***

Nekoliko godina unazad, Hartefakt fond organizuje konkurs za savremeni dramski tekst, sa idejom da pruži priliku novim i do sada neotkrivenim dramskim umetnicama i umetnicima da svoj jednistven autorski glas predstave široj javnosti.

Pobednički tekstovi prethodnih konkursa su: Olga Dimitrijević sa tekstom „Radnici umiru pevajući“, Doruntina Basha „Prst“, Vesna Perić „Šta je ona kriva nije ništa ona kriva“, Mirza Skenderagić „Probudi me kada završim“, “Ovaj će biti drugačiji” Staše Bajac i “Muškatle mogu preživeti sve”, autorke Ive Brdar.

Pravo učešća na konkursu imaju autori i autorke sa prebivalištem na teritoriji Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Kosova i Srbije.

Žiri u sastavu Tanja Šljivar (dramska autorka), Nina Viloić (pozorišna i filmska glumica) i  Biljana Srbljanović (dramska autorka), doneće odluku o pobedničkom i sačiniti uži izbor od pet najuspešnijih dramskih tekstova.

Osvajanje prvog mesta na konkursu podrazumeva dodelu novčane nagrade koja ujedno predstavlja i otkup autorskih prava za premijerno izvođenje pobedničkog komada u produkciji Hartefakta u jednom od regionalnih pozorišta. Pored toga, Hartefakt će učestvovati u promociji najuspešnijih dramskih tekstova sa konkursa.

Konkurs je otvoren do: 10.09. 2019. godine.

Rok za donošenje odluke žirija: 16.12. 2019. godine.

PRAVILA KONKURSA

Osnovni kriterijumi prilikom odlučivanja žirija će biti umetnička vrednost i društvena angažovanost. Dramski tekstovi koji svojom porukom na bilo koji način podstiču nasilje, versku i nacionalnu netrpeljivost, kao i diskriminaciju po bilo kom osnovu, neće biti razmatrani kao potencijalni kandidati za nagradu.

Pravo učešća na konkursu imaju samo originalni, do sada neobjavljivani i neizvođeni radovi.

Kao posebne odlike teksta žiri će ceniti originalnost, savremenu formu i hrabrost mladih autora/ki da se u dramskoj formi suoče sa nekim od mnogobrojnih problema našeg društva.

PRIJAVLJIVANJE

Prijavljivanje na Konkurs vrši se slanjem odštampane, nepotpisane kopije teksta u jednom primerku sa šifrom, zatvorenu kovertu sa rešenjm šifre (ime i prezime, adresa, grad, država, kontakt telefon, e-mail adresa), kao i CD sa nepotpisanom kopijom teksta u pdf formatu (identičnu sa poslatim primerkom) na adresu:

HARTEFAKT (za konkurs), Svetozara Markovića 17, P. fah 16, 11 111

Beograd, Srbija.

Od 2009. godine Hartefakt fond je posvećen stvaranju i jačanju kritičke svesti u želji da kroz kerativnu i umetničku formu aktivno učestvuje u stvaranju inkluzivnog i otvorenog društa. Nastao iz želje da novim autorima/autorkama stvori prostor u kome mogu da rade i delaju, konkursa za savremeni angažovani dramski tekst, podsitče dijalog o važnim društvenim temama koje se tiču ljudskih prava, slobode govora, kolektivnog sećanja i odgvornosti. Godišnjim održavanjem konkursa regionalnog karaktera Hartefakt želi da uključivanjem širokog spektra umetničkog izražavanja, karakterističnog za ovaj deo Evrope, pokaže sve prednosti afirmacije novog dramskog izraza.

Članovi žirija sada već prepoznatljivog Hartefaktovog konkursa su istaknuti regionalni stručnjaci u oblasti kulture. Ovogodišnja predsednica žirija biće Nina Violić, poznata pozorišna i filmska glumica iz Hrvatske, koja se svojim anagažovanim radom istakla na regionalnoj kulturnoj sceni. Nina Violić trenutno radi kao deo ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Biljana Srbljanović, jedna od naših najpoznatijih savremenih dramskih autorki, čije su drame višestruko nagrađivane, prevedene na preko trideset jezika i izvođene u više od stotinu pozorišta širom sveta. Trenutno radi kao redovna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, na odseku Dramaturgija. Treći član ovogodišnjeg Hartefaktovog konkursa biće Tanja Šljivar, dramska spisateljica, diretkroka drame u Narodnom pozorištu u Beogradu, koja je svojim prepoznatljivim dramskim izrazom postala jedna od predstavnica nove generacija dramskog izraza kod nas.

Tokom trajanja konkursa i do donošenja odluke Hartefakt neće davati informacije o radu žirija ili bilo kom pojedinačnom tekstu i njegovom plasmanu. Mole se autori da poštuju ovo i ostala pravila konkursa.

Osmi po redu konkurs za savremenu dramu Hartefakt organizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE