Search
Close this search box.

Sezona 2019/2020: Kerempuh

Kerempuh najavljuje četiri premijere.

Prenosimo najavu sezone kako je istu oglasilo GSK Kerempuh.

***

Coline Serreau: Doma je najbolje (Lapin Lapin)

Redatelj: Rene Medvešek

Činjenica da je komedija Doma je najbolje s velikim uspjehom igrala na brojnim svjetskim pozornicama nimalo ne čudi s obzirom na univerzalnost problema kojima se bavi. Kako je to kada u zrelim godinama umjesto promaknuća dobiješ otkaz jer si jednostavno višak – na poslu i u društvu? Kako je to kada ti ovrhe zatrpavaju sandučić, a odrasla djeca stan jer se vraćaju jedno za drugim nakon svojih neuspjelih brakova, propalih karijera i brojnih životnih neuspjeha? Sve su vrijednosti izvrnute, svijet kakav smo voljeli i živjeli postavljen je naglavačke, a jedino je pravilo da nikakvog pravila više nema. U režiji Renea Medvešeka, koji po prvi puta režira u našem kazalištu, ova će inventivna priča, koja spaja mnoge žanrove i progovara specifičnim stilom, započeti svoj život i na sceni Kerempuha. Unutar bogatih slojeva ovoga teksta pronalazimo posvećenost socijalnoj tematici, britki crni humor, elemente bajke, fantastike, ironije i groteske. Tema ove predstave nevjerojatno je aktualna te s izrazitom preciznošću secira nesigurnost u kojoj trenutno živimo kako na privatnom tako i na društvenom planu.

Igraju: Nina Erak-Svrtan, Sreten Mokrović, Elizabeta Kukić, Josip Brakus, Damir
Poljičak, Luka Petrušić, Mia Anočić-Valentić, Mirela Videk Hranjec, Matija
Šakoronja, Karlo Mlinar

Premijera: listopad 2019.

 

Viktor Ivančić: Bilježnica Robija K.

Redateljica: Marina Pejnović

U sklopu Kerempuhove inicijative – angažmana i afirmacije mlađe generacije redatelja – perspektivna će redateljica Marina Pejnović postaviti Bilježnicu Robija K. Viktora Ivančića, priznatog novinara i publicista, najpoznatijeg kao jednog od osnivača kultnoga satiričko-političkoga tjednika Feral Tribunea. Podjednako je slavna i satirička kolumna pisana u formi dnevnika splitskoga dječaka Robija K., autorova alter-ega i bespoštednoga svjedoka nebrojenih apsurda hrvatske svakidašnjice, a ona će ovoga puta svoj ironijski odmak i začudnu dječju vizuru ostvariti na sceni poetski i tematski bliskoga satiričkoga kazališta. Usredotočivši se na mikrozajednicu obitelji Robija K. uz integrirane elemente stand up-a, satire i komedije, Pejnović će se svojom inscenacijom bogatoga Ivančićeva satiričkoga univerzuma dotaknuti gorućih društvenih i političkih pitanja dok će se kazališnom mediju – baš poput feljtona – omogućiti promptna reakcija na aktualna zbivanja.

Igraju: Josip Brakus, Linda Begonja, Filip Detelić, Ana Maras Harmander, Željko Königsnecht

Premijera: prosinac 2019.

 

Hristo Bojčev: Pukovnik Ptica

Redatelj: Vinko Brešan

Višestruko nagrađivanu crnu komediju Pukovnik Ptica svjetski priznatoga bugarskoga pisca Hriste Bojčeva, kojega je Kerempuhova publika već imala prilike upoznati kroz predstave Bolnica na kraju grada i ‘Ko živ, ‘ko mrtav, na scenu će postaviti Vinko Brešan. Na Međunarodnom natjecanju dramskih pisaca British Councila 1997. Pukovnik Ptica osvojio je Nagradu za najbolji dramski tekst u konkurenciji od 400 drama iz svih krajeva svijeta. Ovaj komad, koji se kritički bavi problemom odnosa Europe i Balkana ili, preciznije, balkanskim snovima o Europi i europskim mitovima o Balkanu, polazi od krajnje apsurdnog, ali za satiru i te kako podatnoga dramaturškoga okvira mentalne institucije. Skupina pacijenata vođena samoprozvanim pukovnikom upostavlja vojnu jedinicu tako si zadajući ne samo političke i društvene ciljeve nego i svrhu vlastitih života.

Igraju: Borko Perić, Goran Grgić, Nikša Butijer, Vedran Mlikota, Marko Makovičić, Vilim Matula, Linda Begonja

Premijera: veljača 2020.

 

Mladen Kerstner i Boris Svrtan: Gruntovčani

Redatelj: Boris Svrtan i Rajko Minković

Popularna i omiljena dramska serija Gruntovčani autora Mladena Kerstnera u režiji Kreše Golika uvodila je brojne televizijske gledatelje u živopisan, autentičan i duhovit prikaz društvenoga života i mentaliteta “malog čovjeka” u fiktivnom podravskom selu. Kazališna adaptacija ovoga kultnoga djela približit će nezaboravne likove – od naivčine Dudeka, zatim Presvetlog, Martina birtaša, Besnog te mnogih drugih – Kerempuhovoj publici u adaptaciji i režiji Borisa Svrtana. Gruntovčani se svojim humorom dotiču egzistencijalnih problema i ljudskih vrlina i mana oživljavajući pritom svoje likove prepoznatljivim melodioznim kajkavskim dijalektom. Transpozicijom na satiričku scenu društveni problemi i vječna pitanja egzistencije uspostavit će još čvršću vezu s današnjicom te nas usto podsjetiti na kultni status i vrijednost ovoga televizijskoga remek-djela.

Igraju: Matija Šakoronja, Josip Brakus, Mirela Videk Hranjec, Hrvoje Kečkeš, Ana Maras Harmander, Boris Svrtan, Anita Matić Delić, Nina Erak – Svrtan, Filip Detelić, Ines Bojanić, Ornela Vištica, Ozren Opačić, Luka Petrušić, Velimir Čokljat, Karlo Mlinar

Premijera: ožujak 2020.

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE