Naslovnica > PREDSTAVE > Kušnja

Kušnja

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Klasik Arthura Millera u novom prijevodu i s novim naslovom na scenu HNK Split postavlja Nenni Delmestre.

The Crucible je kultni tekst Arthura Millera u zemljama bivše Jugoslavije poznatiji pod naslovom Vještice iz Salema. Temelji se na događajima koji su se zbili u Massachusettsu 1692. i 1693. godine, i prikazuje znamenita suđenja vješticama iz Salema. Miller je dramu  napisao 1953. potaknut aktualnim zbivanjima, kao alegoriju na makartističku histeriju, odnosno antikomunistički lov na vještice, pri čemu mu je značajan poticaj dala odluka njegovog dotadašnjeg prijatelja Elije Kazana da pred kongresnim odborom prokaže svoje prijatelje koji su u prošlosti bili članovi KP SAD.

The Crucible je doživio veliki uspjeh i danas se smatra Millerovim najpoznatijim djelom.

1957. godine u tadašnjoj Istočnoj Njemačkoj u francuskoj koprodukciji snimljena ekranizacija pod naslovom Die Hexen von Salem, a 1962. je Robert Ward skladao istoimenu operu. Godine 1996. je Miller svoju dramu adaptirao u scenarij za istoimeni film.

U sezoni 2018/2019 u HNK Split odlučili su tekst postaviti u novom prijevodu i pod novim naslovom - Kušnja.

Kako kaže službena najava: 'Vrijeme paranoje i navodne zaštite viših državnih interesa u kojem su ljudi tek žrtve ideološke borbe protiv različitog mišljenja Miller koristi za bolnu dramu o političkoj manipulaciji. Kušnja, više puta adaptirana za film i televiziju te često izvođena na svjetskim scenama, Millera je u očima američke državne politike pretvorila u državnog neprijatelja. Alegorija je, očito, točno prepoznata kao kritika suvremenog američkog društva.'

Kuriozum je i da se ovom predstavom nakon dulje pauze na scenu HNK Split vraća Zoja Odak.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter