Naslovnica > PREDSTAVE > Obitelj

Obitelj

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Ivan Plazibat režira hvaljenu dramu Denisa Kellya u HNK Split.
autorski tim funkcija
Denis Kellyautor teksta
Ana Marinkostimograf
Miroslav Mamićoblikovatelj svjetla
Mila Pavićevićprevoditelj
Mila Pavićevićdramaturg
Ivan Plazibatredatelj
Ozren Bakotićscenograf
Damir Šimunovićskladatelj
Tomislav Luetićoblikovatelj zvuka
izvođači uloge
Ana Marija VeselčićHelen
Goran MarkovićDanny
Stipe RadojaLiam

Orphans ili u prijevodu na hrvatski Obitelj drama je uglednog britanskog autora Denisa Kellya iz 2009. godine koja se bavi nsailjem u urbanim sredinama.

Mirnu večeru mladog bračnog para Helen i Dannyja prekida dolazak Liama, Heleninog brata, oblivenog krvlju. Očito je da se dogodio zločin, nakon prvih neuvjerljivih Liamovih objašnjenja sve jasnije postaje i tko je počinitelj. Potraga za istinom vodi prema situacijama gdje sve izvjesnosti i sigurnosti građanskog života odjednom postaju upitne. Jer ulozi su veliki: mir ili istina, pravda ili zločin, obitelj ili samoća. Osnovna dilema s kojim se likovi suočavaju svodi se na pitanje: u kojoj mjeri smo spremni pogaziti vlastite temeljne životne principe kako bismo spasili. Dramu obilježavaju aktualne teme kao što su mržnja prema imigrantima, problem straha od nepoznatog i pitanje može li taj strah poslužiti kao okidač za zločin.

Zbog eksplicitnog nasilja i psovki predstava se ne preporuča mlađima od 16 godina.

Dennis Kelly jedan je od najtalentiranijih suvremenih britanskih dramskih pisaca. Autor je to koji se podjednako dobro snalazi pišući za TV serije (Utopia, 2013), velike West End musicale (Matilda, 2011), kao i komorne kazališne komade kakav je i Obitelj (Orphans, 2009). Drama Orphans iz 2009, premijerno je izvedena u kazalištu Traverse u Eidinburghu, a osvojila je nagrade Fringe First i Herald Angels Awards. Iako često izvođen i postavljan u europskim kazalištima, predstava Obitelj u režiji Ivana Plazibata, prva je izvedba nekog teksta Dennisa Kellyja u Hrvatskoj.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE