Search
Close this search box.

Tonček i Točkica

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Tonček i Točkica, poznati roman jednog od najboljih i najcjenjenijih njemačkih pisaca za djecu, na scenu Žar ptice postavlja redateljica Anja Maksić Japundžić prema dramatizaciji Dubravka Mihanovića.
autorski tim funkcija
Marko Levanićskladatelj
Mare Milinfotograf
Tihana Cizeljsuradnik kostimografa
Ivan Lušičić Liikscenograf
Ivan Lušičić Liikoblikovatelj svjetla
Erich Kästnerautor predloška
Ivana Starčevićskladatelj
Dženisa Medvedec Pecotićkostimograf
Anja Maksić Japundžićredatelj
Blaženka Kovač Carićsuradnik za scenski pokret
Dubravko Mihanovićautor dramatizacije

Priča o Tončeku i Točkici započinje u velikom Berlinu i opisuje njihovo iskreno i neraskidivo prijateljstvo. Iako dolaze iz različitih slojeva društva, Tonček iz siromašne, a Točkica iz bogate obitelji, to nimalo ne utječe na njihova svakodnevna i druženja i iskreno prijateljstvo. Kästnerov stil karakterizira jednostavno, duhovito pripovijedanje u čemu mu, u ovom romanu, najviše pomaže lik vesele Točkice koja svojom živošću i vedrinom sve ono što je tužno i dosadno pretvara u veselo i zabavno.

Kako stoji u službenoj najavi:

U vrijeme kada klasne razlike prenaprežu svijet, a glagol “imati” nerijetko se puni nezdravim značenjima, iznova na sceni oživjeti roman o prijateljstvu djevojčice i dječaka za koje društvo vjerojatno nije zamislilo da budu prijatelji, može biti osnažujuće. Pritom je riječ o materijalu koji se ne opire pozornici, naprotiv – tu su sjajno oblikovana, pregledna fabula, dinamične situacije, živopisni likovi plastično iscrtanih odnosa, britak humor, zanesenost avanture, zdravo buntovništvo, strastveno uvjerenje u mogućnost promjene…

Iako je knjiga prvi put objavljena 1931., u oba djeteta iz naslova možemo prepoznati sudbine mnoge današnje djece: i one koja odrastaju u materijalnom blagostanju, ali roditelji im prekasno i preumorni dolaze kućama da bi im se doista posvetili; i one koja žive u neimaštini, prisiljena što prije odrasti.

Ono što nas osvaja dok čitamo, a nadam se da će tako biti – i dok gledamo i slušamo “Tončeka i Točkicu”, postupci su naslovnih junaka, način na koji preskaču društvene prepreke. Njih dvoje su se pronašli, usprkos razlikama, i svoje su prijateljstvo spremni braniti kao istinsku vrijednost.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE