Naslovnica > PREDSTAVE > Predsjednice

Predsjednice

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Tekst austrijskog dramatičara Wernera Schwaba režira Bojana Lazić.

Predsjednice su prva drama poznatog austrijskog dramatičara Wernera Schwaba, jedne od perjanica suvremenog austrijskog dramskog pisma.

Schwabovo je pisanje žanrovski najbliže groteski, pa njegov dramski svijet uvijek djeluje na granici gorko ozbiljnog i smiješnog, vješto nastavljajući tradiciju austrijske crne komedije. Iščašen pogled na, podjednako, i ružnoću i ljepotu suvremenog svijeta, u Predsjednicama na scenu dovodi tri lika Ernu, Gretu i Mariedl, čistačice našeg smeća, ali i naše nečiste savjesti.

Kako kaže službena najava:

Tragične i komične istovremeno, antijunakinje na trenutak banalne, vulgarne i okrutne, ali onda zatim ponižene, usamljene i prestravljene životom koji ih je možda izdao ili su one izdale njega. Živjeti se mora, reći će jedna, u našoj zemlji nitko nije bio nacist, reći će druga, zaboravimo svu tu životnu prljavštinu, reći će treća, a onda će otvoriti bocu vina i maštati o nekom slavlju na kojem njihov svijet još uvijek izgleda ljepše i kojem se još uvijek možemo smijati, pa makar i s punim ustima.

 

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter