Login za korisnike

Predsjednice

Tekst austrijskog dramatičara Wernera Schwaba režira Bojana Lazić.

***

Predsjednice su prva drama poznatog austrijskog dramatičara Wernera Schwaba, jedne od perjanica suvremenog austrijskog dramskog pisma.

Schwabovo je pisanje žanrovski najbliže groteski, pa njegov dramski svijet uvijek djeluje na granici gorko ozbiljnog i smiješnog, vješto nastavljajući tradiciju austrijske crne komedije. Iščašen pogled na, podjednako, i ružnoću i ljepotu suvremenog svijeta, u Predsjednicama na scenu dovodi tri lika Ernu, Gretu i Mariedl, čistačice našeg smeća, ali i naše nečiste savjesti.

Kako kaže službena najava:

Tragične i komične istovremeno, antijunakinje na trenutak banalne, vulgarne i okrutne, ali onda zatim ponižene, usamljene i prestravljene životom koji ih je možda izdao ili su one izdale njega. Živjeti se mora, reći će jedna, u našoj zemlji nitko nije bio nacist, reći će druga, zaboravimo svu tu životnu prljavštinu, reći će treća, a onda će otvoriti bocu vina i maštati o nekom slavlju na kojem njihov svijet još uvijek izgleda ljepše i kojem se još uvijek možemo smijati, pa makar i s punim ustima.

 

 

autorski tim
Werner Schwabautor teksta
Bojana Lazićredatelj
Edo Kalebićinspicijent
Olga Dimitrijevićautor adaptacije
Sead Muhamedagićprevoditelj
Sandra Čarapinainspicijent
Boris Blidaroblikovatelj svjetla
Damjan Kecojevićsuradnik za scenski pokret
Vladimir Pejkovićskladatelj
Zorana Petrovscenograf
Manuela Paladin Šabanovićkostimograf

izvođači
Katarina Bistrović - DarvašMariedl
Olivera BaljakGreta
Tanja SmojeErna

Odgovori