Naslovnica > PREDSTAVE > Ekstravagancija

Ekstravagancija

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Dok je lani u 'Argentini' ispitivala veze svoje domovine i Hrvatske, nogometa i homoseksualnosti, ove se sezone Renata Carola Gatica u teatru &TD bavi tekstom svog slavnog sunarodnjaka, inspiriranog kultnom slikom Hieronymusa Boscha te konceptom sedam smrtnih grijeha.
autorski tim funkcija
Rafeal Spregelburdautor teksta
Vedran Šuvakautor videa
Isa Živanović prevoditelj
Renata Carola Gaticakostimograf
Renata Carola Gaticaprevoditelj
Renata Carola Gaticaredatelj
Renata Carola Gaticascenograf
Zrinka Kuševićprevoditelj
izvođači uloge
Zrinka Kušević

Ekstravagancija ili u izvorniku 'La extravagancia' dramski tekst jednog od najznačajnijih argentinskih kazališnih umjetnika mlađe generacije, Rafeala Spregelburda. Rođen 1970. u  Buenos Airesu, Spregelburd je kazališnu karijeru započeo kao glumac, da bi se u međuvremenu posvetio dramskom pisanju i režiji. Gostovao je kao predavač na nekoliko južnoameričkih sveučilišta, sudjelovao na festivalima i radionicama, te je nagrađivan brojnim nagradama uključujući i dobro znanu Tirso de Molina. 1998. odabran je kao jedan od sudionika Summer Interantional Residency programa londonskog kazališta Royal Court, a potom je godinu dana bio i kućni pisac Deutsches Schauspielhaus u Hamburgu. Od 2004. redovito surađuje sa berlinskim teatrom Schaubühne te Stuttgart Theaterhaus, a od 2005. član je Akademie Schloss Solitude u Stuttgartu. Od 30-tak drama koje je napisao, svakako je najpoznatija njegova heptalogija inspirirana slikom 'Sedam smrtnih grijeha' (oholost, škrtost, bludnost, zavist, neumjerenost u jelu i piću, srditost, lijenost) Hieronymusa Boscha, a čiji je 'Ekstravagancija' - drugi dio.

7

Izvjesnoj obitelji rađaju se 'trojčeki' točnije tri djevojčice od kojih jedna umire pri porodu. Ne bi li prebrodili traumu, roditelji se odlučuju usvojiti jednu djevojčicu te ih sve tri podjednako odgajaju, a papire o posvojenju unište kako djeca nikad ne bi doznala koja je od njih posvojena. No, kad se njihova mjaka nađe na samrti od rijetke i nasljedne bolesti Maria Socorro, Maria Brijas i Maria Axila, shvatit će da istu bolest od njih tri nema samo ona - posvojena. Paradoksalno, svaka od njih tri će radije umrijeti nego prihvatiti činjenicu da je baš ona posvojena, a njihova opsjednutost identitetom, zavist i ponos tek su dio ektravagancija koje na scenu mora donijeti tek jedna glumica - u zagrebačkom slučaju - Zrinka Kušević.

Sam Spregelburd kaže kako je njegovu heptalogiju nužno sagledavati iz različitih kuteva, te kako ona nije pokušaj ponovne uspostave srednjevjekovnog moralnog poretka, a rečenu uputu odlučila je slijediti i njegova sunarodnjakinja Renata Carola Gatica (Argentina)koja 'Ekstravaganiciju' režija na sceni zagrebačkog Teatra &TD, koristeći  video materijal kako bi 'proširila kutove oko presudnog događaja u predstavi'.

Predstava će biti izvođena na hrvatskom i španjolskom jeziku.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE