Naslovnica > PREDSTAVE > Pijani (Gavella)

Pijani (Gavella)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Dramu ruskog dramatičara Ivana Viripajeva Gavella je prvobitno najavljivala u sezoni 2016/2017, da bi je na koncu postavila tek na početku sezone 2018/2019.

Ruski dramatičar Ivan Viripajev prometnuo se posljednjih godina u jednog od najtraženijih europskih dramatičara, no u Hrvatskoj nije izvođen. Ta je činjenica trebala biti ispravljena u sezoni 2016/2017 za koju je zagrebačko GDK Gavella najavljivalo premijeru Viripajevljeva teksta Pijani, godinu dana nakon što ga je postavio i beogradski Atelje 212, a čija je produkcija i u Zagrebu ispraćena ovacijama. No, premijera koju je trebao režirati tada dekan ADU, Borna Baletić, otkazana je pod misterioznim okolnostima o kojima nitko i u Gavelli ne želi govoriti, a naslov je spremljen u ladicu. Do sezone 2018/2019 u kojoj se režije istog primio gost iz Slovenije, Vito Taufer u čijoj je domovini Pijane za MGL lani režirao Juš A. Zidar.

Pijani su napisani po narudžbi i praizvedeni 2014. na sceni Düsseldorfer Schauspielhaus, a potom i na nizu drugih europskih scena. Riječ je o crnoj komediji koja se zbiva jedne noći u nekom od velegradova europskog Zapada.

Uzroci pijanstva 14 likova predstavi su različiti: neki se vraćaju s vjenčanja, neki s momačke večeri, a neki s obilježavanja godišnjice smrti prijateljeve majke... S iznimnkom maloljetne prostitutke svi su i više nego dobro situirani: bankari, menadžeri, direktori… Svima im pijanstvo omogućuje gubitak kontrolu i prelaženje granice uobičajenih obrazaca ponašanja te otvoreno progovoranje o stvarima koje se trijezni ni sami sebi ne bi usudili priznati. U svojevrsnom kolektivnom monologu razotrkriva se sva bijeda i besmislenost njihovih egzistencija, a različiti stupnjevi pijanstva likova omogućuju višeslojno, duhovito i precizno seciranje suvremenog čovjeka i njegova načina života.

Kako kaže službena Gavellina najava:

"Pritom je Viripajev inventivno združio metafizičku dramu s komedijom, nerijetko i apsurdnom, te religiju s ironijom, pri čemu ga neki kritičari nazivaju "spojem Tarkovskog i Tarantina". "Treba vidjeti ciljeve i zadatke koje si postavljamo, i to je sve.", reći će jedan od likova "Pijanih", ali upravo u tome i jest stvar: četrnaest osoba koje tumaraju (vele)gradskim prizorištima ovoga teksta doimaju se kao da ne znaju kamo idu, pa su potezi što ih povlače nerijetko bizarni i ishitreni. Humor koji im olakšava postojanje opor je i bespoštedan, uz preokrete uvjetovane iznenadnim izjavama ljubavi, priznanjima nevjere, naprasnim sastancima i rastancima... A kad je alkohol(izam) u pitanju, ne treba isključiti ni doslovnost, pa "Pijani" upozoravaju i na taj društveni problem."

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter