Search
Close this search box.

Pijani (Gavella)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Dramu ruskog dramatičara Ivana Viripajeva Gavella je prvobitno najavljivala u sezoni 2016/2017, da bi je na koncu postavila tek na početku sezone 2018/2019.
autorski tim funkcija
Nana Forteskladatelj
Marina Fakacšaptač
Ivan Viripajevautor teksta
Ivana Buljan Legatisuradnik za za scenski govor
Irena Lukšićprevoditelj
Ana Dulčićinspicijent
Igor Pauškascenograf
Dubravko Mihanovićdramaturg
Pravdan Devlahovićsuradnik za scenski pokret
Marita Ćopokostimograf
Zdravko Stolnikoblikovatelj svjetla
izvođači uloge
Amar BukvićMatijas, menadžer reklamne agencije
Dijana VidušinMarta, mlada, lijepa devojka
Enes VejzovićGabrijel, zamjenik direktora građevinske kompanije
Filip ŠovagovićKarl, bankar
Ksenija PajićLinda, Karlova supruga
Marko PetrićRudolf, PR menadžer
Nataša JanjićMagda, Laurina prijateljica
Nela KocsisLora, Gustavova supruga
Ozren GrabarićMark, direktor velikog međunarodnog filmskog festivala
Ranko ZidarićGustav, bankar
Sven ŠestakLorens, Magdin muž
Tara RosandićLaura, manekenka
Tena Nemet BrankovRoza, prostitutka
Živko AnočićMaks, izvršni menadžer banke

Ruski dramatičar Ivan Viripajev prometnuo se posljednjih godina u jednog od najtraženijih europskih dramatičara, no u Hrvatskoj nije izvođen. Ta je činjenica trebala biti ispravljena u sezoni 2016/2017 za koju je zagrebačko GDK Gavella najavljivalo premijeru Viripajevljeva teksta Pijani, godinu dana nakon što ga je postavio i beogradski Atelje 212, a čija je produkcija i u Zagrebu ispraćena ovacijama. No, premijera koju je trebao režirati tada dekan ADU, Borna Baletić, otkazana je pod misterioznim okolnostima o kojima nitko i u Gavelli ne želi govoriti, a naslov je spremljen u ladicu. Do sezone 2018/2019 u kojoj se režije istog primio gost iz Slovenije, Vito Taufer u čijoj je domovini Pijane za MGL lani režirao Juš A. Zidar.

Pijani su napisani po narudžbi i praizvedeni 2014. na sceni Düsseldorfer Schauspielhaus, a potom i na nizu drugih europskih scena. Riječ je o crnoj komediji koja se zbiva jedne noći u nekom od velegradova europskog Zapada.

Uzroci pijanstva 14 likova predstavi su različiti: neki se vraćaju s vjenčanja, neki s momačke večeri, a neki s obilježavanja godišnjice smrti prijateljeve majke... S iznimnkom maloljetne prostitutke svi su i više nego dobro situirani: bankari, menadžeri, direktori… Svima im pijanstvo omogućuje gubitak kontrolu i prelaženje granice uobičajenih obrazaca ponašanja te otvoreno progovoranje o stvarima koje se trijezni ni sami sebi ne bi usudili priznati. U svojevrsnom kolektivnom monologu razotrkriva se sva bijeda i besmislenost njihovih egzistencija, a različiti stupnjevi pijanstva likova omogućuju višeslojno, duhovito i precizno seciranje suvremenog čovjeka i njegova načina života.

Kako kaže službena Gavellina najava:

"Pritom je Viripajev inventivno združio metafizičku dramu s komedijom, nerijetko i apsurdnom, te religiju s ironijom, pri čemu ga neki kritičari nazivaju "spojem Tarkovskog i Tarantina". "Treba vidjeti ciljeve i zadatke koje si postavljamo, i to je sve.", reći će jedan od likova "Pijanih", ali upravo u tome i jest stvar: četrnaest osoba koje tumaraju (vele)gradskim prizorištima ovoga teksta doimaju se kao da ne znaju kamo idu, pa su potezi što ih povlače nerijetko bizarni i ishitreni. Humor koji im olakšava postojanje opor je i bespoštedan, uz preokrete uvjetovane iznenadnim izjavama ljubavi, priznanjima nevjere, naprasnim sastancima i rastancima... A kad je alkohol(izam) u pitanju, ne treba isključiti ni doslovnost, pa "Pijani" upozoravaju i na taj društveni problem."

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE