Naslovnica > BLOG > [BLOG] Nastupni intervju Ane Lederer: ništa ni o čemu

[BLOG] Nastupni intervju Ane Lederer: ništa ni o čemu

Novoimenovana prva žena zagrebačke kulture gostovala je sinoć u HTV-ovim 'Vijestima iz kulture'.
Share on facebook
Share on twitter

Ana Lederer, proteklog vikenda pod dubioznim okolnostima imenovana pročelnicom novog zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu, dala je nastupni intervju HTV-ovim Vijestima iz kulture.

I to drastično 'redizajnirana'.

Umjesto u high-end potpeticama koje su joj 'na nos' nabijali i ekstremno desni mediji poput 7 Dnevno, pojavila se u - tenisicama. I potom u samo jednom odgovoru tri puta ponovila da je zagrebačka kultura 'živa'.

Ali i da ona nema ovlasti da mijenja sustav, baš nema ovlasti. No, zato će promisliti o načinima kako unaprijediti kulturu koja je 'živa'. A koja ima godišnji budžet od oko 600 milijuna kuna.  I koji je, kaže Lederer, 'dobar'.  Jer joj je valjda promakao podatak kako je Grad Zagreb u 5 je godina smanjio programska sredstva svojih kazališta za 33%!

Na pitanje o percepciji njezina imenovanja kao političke trgovine, Lederer je prvo objašnjavala kako su Neovisni za Hrvatsku već tri godine u koaliciji sa HDZ i strankom Milana Bandića, s kojima se eto ne slažu uvijek, ali razgovaraju. Da bi u istom dahu ustvrdila kako je njezino imenovanje rezultat natječaja, a ne tog istog sporazuma o kojem je maločas lamentirala. A koji se tiče žive zagrebačke kulture.

Gledateljima je dala do znanja da nije pala s Marsa u kulturu - da je, doduše kratko - bila zamjenica ministra kulture (Hasanbegovića, ako već pitate) i da je 8 godina bila intendantica HNK u Zagrebu. Financijske i ini dubioze svojih mandata, nalaze Ministarstva financija i Državne revizije, nije spominjala.

Kad ju je pak voditeljica i urednica Zrinka Turalija Kurtak suočila s informacijom da se zagrebački kulturnjaci - u strahu od političko-financijske odmazde - boje uopće kometirati njezino imenovanje, Lederer je bila empatična: 'Ja ih razumijem. Ni ja se ne bih usudila komentirati na njihovom mjestu. Ali ipak, vjerujem da ćemo surađivati.'

Za nekoga tko se navodno već godinu dana sprema preuzeti poziciju prve osobe zagrebačke kulture, Lederer je bila začudno defanzivna, neambiciozna i neartikulirana. Nije predstavila niti jednu jedinu incijativu. Bila je skoro pa - preplašena.

Što li bi mogao biti uzrok tome?

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI