Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Je li Ana Lederer zakonito imenovana na čelo zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu?

Je li Ana Lederer zakonito imenovana na čelo zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu?

Iako odluku o njezinom imenovanju gradonačelnik Zagreba Milan Bandić još nije objavio, Ana Lederer jučer je preuzela vođenje Gradskog ureda za kulturu.
Share on facebook
Share on twitter

Jučer, 1. lipnja 2018. godine Ana Lederer preuzela je pročelničko mjesto zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu. No, odluka o njezinom imenovanju nije objavljena u Aktima gradonačelnika, a čije posljednje izdanje pokriva gradonačelnikove odluke donesene u razdoblju od 21. do 25. svibnja. Dapače, istim tim gradonačelnikovim aktima 8. svibnja ove godine za privremenog pročelnika rečenog ureda imenovan je Tedi Lušetić, o čemu smo detaljno pisali ovdje.

Naime, od konstituiranja trenutno vladajuće koalicije u Gradu Zagrebu, stranka Neovisni za Hrvatsku najavljuje preuzimanje vođenja netom uspostavljenog Ureda za kulturu, a kao svoju kandidatkinju za tu fotelju od prvog dana ističu baš Anu Lederer. Natječaj za rečeno radno mjesto raspisan je konačno 14. ožujka, a na njega se javilo četvero kandidata.

Suprotno smjernicama što ih je za slične postupke zapošljavanja u tijelima javne vlasti izdala Povjerenica za informiranje, Grad Zagreb nikad nije objavio imena prijavljenih kandidata, a niti njihovu rang listu i životopise. No, zastupnici u Gradskoj skupštini načuli su na sjednici 2. svibnja šuškanja da je odluka o imenovanju donešena te da je za pročelnicu odabrana Milana Vuković Runjić, kandidatkinja iz stranke Milana Bandića, pa su joj sveudiljno čestitali po skupštinskim hodnicima. Prema svjedočenju više zastupnika, Vuković Runjić nije negirala imenovanje, pa se činilo da je stvar riješena.

No, gradonačelniku je uzmanjkalo ruku za provođenje nekolicine odluka - od plana gospodarenja otpadom, preko poništavanja skupštinske odluke o povratu dijela potraživanja radnicima, do privatizacije Dinama, pa je odlučio pokleknuti pred pritiskom Zlatka Hasanbegovića te trampiti sve navedeno za Gradski ured za kulturu. Tako je na stranicama rečenog ureda 1. lipnja objavljeno da ga je preuzela Ana Lederer.

No, ponovimo još jednom, gradonačelnikova odluka o imenovanju nije objavljena do 25. svibnja. A to je iznimno važno zbog činjenice da sam Grad Zagreb u vlastitim informacijama o prijamu u službu navodi slijedeće:

"Povjerenstvo za provedbu natječaja dostavlja izvješće o provedenom postupku i rang – listu kandidata pročelniku upravnog tijela.
Pročelnik upravnog tijela donosi rješenje o prijmu u službu izabranog kandidata najkasnije u roku 60 dana od isteka roka za podnošenja prijava.
Rješenje o prijmu u službu izabranog kandidata dostavlja se kandidatima prijavljenim na natječaj, odnosno oglas. Kandidat koji nije primljen u službu može podnijeti žalbu tijelu nadležnom za rješavanje i u rokovima kako je to propisano člancima 25. i 29. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.
Po raspisanom natječaju ne mora se izvršiti izbor, ali se u tom slučaju donosi odluka o poništenju natječaja, protiv koje odluke nije dopušteno podnošenje pravnih lijekova."

Dakle, odluka o imenovanju Lederer trebala je biti donešena najkasnije 60 dana od isteka roka za podnošenje prijava. Taj je rok istekao 21. svibnja. Pa je i odluka o imenovanju trebala biti objavljena najkasnije u aktima gradonačelnika koji pokrivaju razdoblje od 21. do 25. svibnja.

A nije.

Kako je to moguće pitanje je koje smo postavili i Gradu Zagrebu, a odgovor ćemo, kad i ako ga dobijemo objaviti u cijelosti.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI