Naslovnica > ARHIVA FELJTONA > Sezona 2018/2019: HNK Zagreb

Sezona 2018/2019: HNK Zagreb

Režirat će među inima Max Emanuel Cenčić, Nikša Bareza i Bobo Jelčić, praizvedbu će imati novi dramski tekst Mira Gavrana, premijeru Slavoj Žižek, dok u balet stiže Angelin Preljocaj.
Share on facebook
Share on twitter

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu predstavilo je novu kazališnu sezonu na konferenciji za medije na kojoj su govorili: intendantica Dubravka Vrgoč, ravnatelj Opere Nikša Bareza, ravnatelj Drame Ivica Buljan, ravnatelj Baleta Leonard Jakovina, redatelj Krešimir Dolenčić, dramski pisac Miro Gavran i redatelj Rene Medvešek. Ulomke iz Mozartove opere Čarobna frula  interpretirali su Marija Kuhar Šoša i Tomislav Mužek.

Intendantica Dubravka Vrgoč napomenula je kako je posjećenost predstava u ovoj kazališnoj sezoni bila iznimna te se nada kako će bogati program predviđen za iduću sezonu izazvati jednako zanimanje publike. Najavila je idući Festival svjetskoga kazališta koji će se održati krajem rujna te program Filozofskoga teatara u sljedećoj sezoni.

Vrgoč je poslala i poruku politici: zagrebački HNK ima samo jednu scenu koju dijele tri ansambla i jednu veliku pokusnu dvoranu koju se, rekla je, zapravo ne bi usudila nazvati velikom jer u nju ne mogu stati zajedno zbor i orkestar. Istaknula je kako ovaj model teatra doslovce proizlazi iz vremena Austro-ugarske monarhije i u njemu se ništa nije promijenilo, pa je Vrgoč ponovno apelirala na "političare i osnivače HNK-a da omoguće da HNK dobije još jednu scenu koju bismo nazvali drugom scenom HNK i na kojoj bi radili dramske i manje operne te baletne predstave".

Ravnatelj Opere HNK Nikša Bareza najavio je da su u novoj sezoni predviđene tri operne premijere - uz Čarobnu frulu, tu je i Trubadur Giuseppea Verdija, koju će režirati Bareza, a kako je rekao, izvest će se u novome kritičkom izdanju jer, uz to što je riječ o jednoj od najpopularnijih djela opernog repertoara, u izvedbama te opere još dolazi do raznih devijacija u tzv. tradiciji njezinih izvedaba u kojima je zapravo riječ o neukusu i nedovoljnu poznavanju Verdijeva glazbenog jezika.

Treća premijera je opera Žena s jezera (Donna del lago) Gioacchina Rossinija koju će u Hrvatskoj iduće godine biti prvi put postavljena i to 200 godina nakon njezine praizvedbe u Napulju, u koprodukciji s Operom de Lausanne. Redatelj će biti proslavljeni kontratenor Max Emanuel Cenčić koji će otpjevati i jednu od vodećih uloga - Malcolma koja je izvorno pisana za mezzosopranski glas, a u Zagrebu će tu ulogu prvi put u povijesti tumačiti muškarac.

Program Baleta predstavio je Leonard Jakovina te istaknuo kako se Balet zagrebačkoga HNK u proteklih nekoliko sezona profilirao u ansambl koji se s visokom interpretativnom kvalitetom upušta u najrazličitije  plesne izričaje; od klasike do suvremenog plesa te je  predstavio tri nova ambiciozna projekta: Metropolis (Thea von Harbou - Jiří Bubeníček), Opasne veze (Pierre Choderlos de Laclos - Giorgio Madia) i Annonciation - La Stravaganza (Večer Angelina Preljocaja), najavljujući kako publiku u novoj sezoni očekuje raznolikost, zahtjevnost i velike umjetničke kreacije.

Ivica Buljan je istaknuo kako predstave koje zagrebački HNK prikazuje posljednjih sezona imaju zadaću reći nešto posebno o ovome trenutku te pozivati publiku na komentare i sudjelovanje. Napominje kako nasilje svijeta vidimo, proizvodimo i osjećamo, a Hrvatsko narodno kazalište je demokratski forum u kojemu izražavamo stavove. Najavio je premijere u idućoj sezoni; Mačku na vrućem limenom krovu Tennesseeja Williamsa u režiji Paola Magellija, Glumicu Pascala Ramberta, Svaki tvoj rođendan Mire Gavrana,  Antigonu  Slavoja Žižeka u režiji Angele Richter, Tri sestre, autorski projekt Bobe Jelčića prema Čehovu) i I am Europe Falka Richtera. Posebno je naglasio kako će u zagrebačkome HNK u Zagrebu biti po prvi put postavljeno djelo poznatoga domaćeg dramskog pisca Mire Gavrana koje je HNK naručio. Prisutni su imali ekskluzivnu priliku čuti izvadak iz drame Svaki tvoj rođendan koju će režirati Rene Medvešek i čija je premijera najavljena za 30. prosinca 2018.

Za novu sezonu Balet HNK priprema tri premijere - jedna od njih je balet Metropolis kojim će se, rekao je ravnatelj Baleta HNK Leonard Jakovina, zagrebačkoj publici prvi put predstaviti rastuća koreografska zvijezda Jiri Bubeniček koji je inspiraciju pronašao u glasovitu romanu njemačke glumice, scenaritice i novelistice Thee von Harbou, a propituje odnos čovjeka prema njegovoj životnoj i radnoj sredini.

Druga premijera je balet Opasne veze koji se temelji na glasovitom romanu Pierrea Choderlosa de Laclosa iz 18. stoljeća, koji kao koreograf i redatelj potpisuje poznati Giorgio Madia, a tom poznatom suvremenom talijanskom koreografu i redatelju bit će to, nakon Petra Pana, druga suradnja sa zagrebačkim Baletom.

Na kraju nove sezone, rekao je Jakovina, zagrebačkoj publici predstavit će se Angelin Preljocaj, jedan od najvećih imena suvremenoga plesa. Publika će moći vidjeti dvije njegove koreografije - Annonciation (Navještenje) i La Stravaganza koju je Preljocaj kreirao 1997. za New York City Ballet.

Po završetku konferencije intendantica je najavila kako uskoro počinje upis pretplate za novu kazališnu sezonu. Od 1. lipnja zainteresirana publika moći će odabrati za sebe najbolju od 12 različitih pretplata, a od od 15. lipnja, zagrebački  HNK osigurava konačno kupnju pretplate putem interneta.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI