Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Zašto vladajući u Zagrebu koče natječaj za ravnatelja Gavelle?

Zašto vladajući u Zagrebu koče natječaj za ravnatelja Gavelle?

Na dnevnom redu sutrašnjeg zasjedanja zagrebačke Gradske skupštine neće se naći točka o imenovanju ravnatelja Gavelle, premda je od završetka roka za prijave prošlo čak tri tjedna.
Share on facebook
Share on twitter

Gradsko kazalište Gavella još od studenoga prošle godine traži novog ravnatelja.

Prvi natječaj, na koji se prijavilo četvero kandidata - aktualni ravnatelj Boris Svrtan, član Gavellina ansambla Siniša Ružić, redateljica Saša Broz i glumac Robert Kurbaša - poništen je jer Kazališno vijeće, nakon pobune velikog dijela zaposlenika protiv eventualnog imenovanja Kurbaše, nije u zakonom propisanom roku uspjelo Skupštini predložiti niti jednog kandidata.

Grad je potom promijenio sastav vijeća, te umjesto dotadašnje predsjednice istog, Mani Gotovac, imenovalo uz Dragu Topolovca još i glumca HNK u Zagrebu, Zijada Gračića. Zaposlenici su pak kao svog predstavnika u vijeće izabrali Filipa Šovagovića, dok je predstavnikom umjetnika i dalje ostao Enes Vejzović.

Novoizbrani predsjednik takvog saziva, Drago Topolovac, tvrde nam dobro obaviješteni izvori, vršio je pritisak na vijeće da se izjasni o pristigle četiri kandidature, što je većina vijeća odbila, pa je ipak 14 veljače raspisan novi natječaj.

Na njega su u roku od 15 dana pristigle samo dvije prijave - ponovno ona člana ansambla Siniše Ružića, te redatelja Dražena Ferenčine, za kojeg se odmah zagrebačkim kuloarima pronio glas da će biti imenovan.

I kad se činilo se da će cijela saga konačno biti završena, odnosno da će na sutrašnjoj sjednici Gradske skupštine biti imenovan novi ravnatelj Gavelle, opet - zastoj.

Naime, Kazališno vijeće do dana današnjeg nije obavilo razgovore s kandidatima niti donijelo odluku o prijedlogu za imenovanje. Uzrok je tome činjenica da predsjednik vijeća, Drago Topolovec, već tri tjedna odbija sazvati sjednicu na kojoj bi bila donešena konačna odluka, ne nudeći za to nikakvo suvislo objašnjenje.

Izvori bliski Skupštini tvrde pak kako je razlog tome netom raspisani natječaj za pročelnika odnosno pročelnicu Gradskog ureda za kulturu, poziciju koju je Milan Bandić navodno obećao Nezavisnima za Hrvatsku odnosno, Ani Lederer. No, kako je u međuvremenu došlo do potresa među vladajućima kako na državnoj, tako i na gradskoj razini, nije posve sigurno hoće li Bandić svoje navodno obećanje i održati. Dapače, pojedini zastupnici tvrde kako Bandić vodi intenzivne pregovore sa listom Sandre Švaljek, što nam međutim nitko nije službeno želio potvrditi.

Bez obzira bila navedena nagađanja točna ili ne, formalno-pravnog razloga za otezanje s natječajem u Gavelli - nema. Dapače, bilo bi nužno da se taj natječaj završi što prije kako bi se novi ravnatelj na vrijeme mogao ne samo pripremiti za iduću sezonu, nego i uputiti u tijek iznimno opsežnih, a po statiku zgrade i potencijalno opasnih, građevniskih radova na rekonstrukciji kazališta u Frankopanskoj.

Nažalost, samovoljom politike sve je to daljnjega na čekanju. No, i to čekanje ima rok. Naime, ne budu li prijavljeni kandidati u roku od 45 dana od završetka roka za prijave obaviješteni o konačnoj odluci Kazališnog vijeća i ovaj će se natječaj morati poništiti. Taj rok ističe 15. travnja.

 

 

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI