Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Tajna veza ‘Kontese’ i propale trgovine vrijedne 9.4 milijuna kuna

Tajna veza ‘Kontese’ i propale trgovine vrijedne 9.4 milijuna kuna

Jazz i cabaret club Kontesa jučer je umalo dobio golemo proširenje - prostor koji se Gradu Zagrebu ne tako davno nudio i za duplo veći iznos. Ali ne ide, pa ne ide.
Share on facebook
Share on twitter

9. sjednica aktualnog saziva zagrebačke Gradske skupštine prekinuta je jučer nakon punih 12 sati zasjedanja iglasanja o 13. točki dnevnog reda. Naoko - ne naročito zanimljivoj: Prijedlog zaključka o prihvaćanju prava prvokupa (nekretnina, u zemljišnoj knjizi označena kao poslovni prostor oznake PP1 koji se nalazi u podrumu -1 i prizemlju, Trg bana Jelačića 10).

Vrag je, međutim, u detaljima pa treba podsjetiti da se u neposrednom susjedstvu rečene nekretnine odnosno na adresi Trg bana Jelačića 9 nalazi zagrebačkom gradonačelniku trenutno najvažniji kulturni prostor u ZagrebuJazz i cabaret club Kontesa, a kojim od lani upravlja gradsko kazalište Komedija.

Nekretnina koja se našla na dnevnom redu Skupštine sastoji se od podruma ukupne korisne površine 718,23 m2 i prizemlja sveukupne površine 741,50 m2, te je po procjeni sudskog vještaka Zrinoslava Ceranca njezina vrijednost procijenjena na 11.670.000,00 kn. Vlasnici su je, pak, dobrohotno ponudili Gradu za 'samo' 9.444.444,00 kn što bi se činilo kao idealna prigoda za trženje zaštićenog kulturnog dobra, da - kako je ustvrđeno u skupštinskoj raspravi, prije par godina isti vlasnici gradu isti prostor nisu nudili za dvostruko veći iznos.

Kako je i zašto u nekoliko godina nekretnini na središnjem trgu glavnog grada 's naboljim Adventom u Europi', tako drastično pala cijena - nije baš najjasnije, a nije ni vjerojatno. Još je manje shvatljivo zašto tržište nije zainteresirano za prostor na takvom mjestu, nego se isti eto opetovano nudi Gradu. Ali je činjenica kako je raspravi istaknuto da Grad Zagreb želi prostor kupiti za potrebe kazališta Komedija.

U čije ime je u Kontesu već uloženo više od 2,1 milijuna kuna.

Usporedbe radi, kompletna adaptacija zgrade i izgradnja nove scene Gavelle trebala bi koštati otprilike - isto.

Nije zgorega napomenuti i tko su - prodavatelji. Formalno pravno, vlasnik čak 1459,73 m2 u samom srcu Zagreba jest tvrtka Centar Gradski podrum d.o.o., a čiji su pak osnivači Institut IGH, Reinvest d.o.o., Zagrebačka banka d.d.i Stipić grupa d.o.o..

U Nadzornom odboru tvrke sjede pak imena kao što su odvjetnik Ivan Madirazza, Ivan Paladina direktor i suvlasnik Avenue ulaganja sa Sergejom Gljadelkinom (IGH, Hidroelektra), dok je za zastupanje društva ovlašten bivši ravnatelj Agencije za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada - Robert Kučinić.

Za divno čudo - tim i takvim poslovnim ljudima, čak ni uz popust od 2.225.556,00 kn nije uspjelo prodati nekretninu Gradu Zagrebu jer je od 40 prisutnih zastupnika njih 19 glasalo 'za', 17 ih je bilo protiv, a  4 suzdržano. Zbog merituma, umora od 12 sati duge sjednice ili nečeg trećeg - možemo samo nagađati.

Znači li ovaj ishod glasanja i  konačno 'zatvaranje pipe' za Kontesu, koja - ponovimo - ne naplaćuje ulaz na svoj matični program i to nakon što je u nju uloženo 2,1 milijuna kuna, ili će se slična točka dnevnog reda u skoroj budućnosti opet naći na dnevnom redu Skupštine - teško je reći.

Vlasnicima prostora se, čini se, ne žuri. A gradonačenik je - dobrohotan.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

One Response

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI