Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Nova Kazališna vijeća zagrebačkih gradskih kazališta: nezamjenjiva Kostadinka Velkovska

Nova Kazališna vijeća zagrebačkih gradskih kazališta: nezamjenjiva Kostadinka Velkovska

U 5 do 12 Grad Zagreb odlučio je imenovati svoje predstavnike u Kazališna vijeće komunalnih teatara. Neka se mijenjaju u potpunosti, neka djelomično, ali neki su ljudi - konstante.
Share on facebook
Share on twitter

Još jedna točka koja je po hitnom postupku i u zadnji čas uvrštena na dnevni red današnjeg zasjedanja zagrebačke Gradske skupštine, ona je o imenovanju gradskih predstavnika u Kazališna vijeća sedam javnih teatara.

Dio predloženih kandidata posve su nova imena koja se dosad uopće nisu okušala u nadzoru kazališnog poslovanja, niti za to imaju kvalifikacije prema Zakonu o kazalištima, no dio će i tome usprkos svoje pozicije zadržati. Jedna od njih je i umirovljena glumica Kostadinka Velkovska koja - što je unikatan primjer u domaćoj praksi - već godinama biva članicom čak dva Kazališna vijeća: Gavellinog i Zagrebačkog kazališta mladih.

68-godišnja Velkovska će, prođe li prijedlog na današnjem zasjedanju Skupštine, svoju poziciju zadržati i ubuduće, premda nije posve jasno zašto je tako nezamjenjiva.

Svoju će poziciju u Kazališnom vijeću Gavelle uz nju zadržati i Drago Topolovac, dok će dosadašnju predsjednicu vijeća Mani Gotovac zamijeniti glumac HNK u Zagrebu - Zijad Gračić.

Radikalno se mijenja Kazališno vijeće Žar ptice u kojem neće ostati niti jedan od dosadašnjih predstavnika Grada, a to su bili Željka Udovičić Pleština, Robert Balić Ronald Braus. Umjesto njih u vijeće bi trebali zasjesti:

  • Tomislav Šulj, povjesničar i profesor na Hrvatskim studijima, aktivist za prava inozemnih dragovoljaca u Domovinskom ratu
  • Milan Frenštacki Živković, kazališni redatelj koji godinama zapravo radi u politici, a posljednjih je nekoliko proveo u Ministarstvu kulture kao čelni čovjek propale medijske reforme
  • Krešimir Marmilić, violinist i jedan od kandidata s liste Sandre Švaljek

U ZeKaeMu, kako smo već navili, članicom vijeća ostaje Kostadnika Velkovska, a iz njega odlaze Dragan Šolaja i Željka Turčinović. Zamijenit će ih prvi čovjek BADco, Goran Sergej Pristaš i odvjetnik Boris Babić.

Iz Kazališnog vijeća Kerempuha znakovito odlazi Anja Šovagović Despot, a zamijenit će je član predsjedništva Strabke umirovljenika - Želimir Lang. Svoje pozicije zadržat će preostala dva člana, redatelji Nina Kleflin i Paolo Magelli, inače umjetnički savjetnik u Zagrebačkom kazalištu mladih. Sukob interesa? Možda.

U Komediji će pak svoju poziciju u Kazališnom vijeću zadržati Dorica Nikolić, no iz njega odlaze Ivica Prlender i Katarina Krpan. Zamijenit će ih umirovljena glumica i bivša rav nateljica Žar ptice, Marija Sekelez te glazbenik Davor Ljubić.

U Zagrebačkom kazalištu lutaka svoju će poziciju zadržati Gavellin glumac, Đorđe Kukuljica, dok mandat završavaju Miroslav Rožić Irena Škorić. Zamijenit će ih PR-ovac Dalibor Jakus i iz ZeKaeMova Kazališnog vijeća razriješena Željka Turčinović.

No, najzabvnije bi moglo biti u Trešnji u kojoj se također u potpunosti mijenja sastav vijeća. Dosad su, naime, u tom tijelu sjedili Ivica PucarBoris Barbarić Dubravka Brezak Stamać, a zamijenit će ih glumac i nesuđeni ravnatelj Gavelle, Robert Kurbaša, tajnica zagrebačke pordružnice GLAS-a i predsjednica KUD-a Rusina, Olenka Gršković, te konačno redateljica i profesorica na ADU - Snježana Banović

I Zagreb dakle ne preže od kršenja Zakona o kazalištima, ali zato pomno vodi računa o stranačkoj pripadnosti ili barem simpatijama članova Kazališnih vijeća.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI