Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Evening Standard kazališne nagrade 2017.

Evening Standard kazališne nagrade 2017.

Glenda Jakson trijumfirala je sinoć nakon što se poslije 25 godina aktivnog bavljenja politikom vratila na scenu u jednoj od najtežih šekspirijanskih uloga.
Share on facebook
Share on twitter

Jedno se ne može poreći: vlasnik Evening Standarda  ruski tajkun  Evgenij Lebedev silno se trudi vratiti važnost dodjeli kazališnih nagrada svog dnevnika, no to mu nikako ne uspjeva. I premda su uz njega domaćini dodjele bili čuvena urednica američkog Voguea Anna Wintour, Cate Blanchett i Lin-Manuel Miranda, a među partnerima nagrada čak i tvrtka Louboutin, opći dojam nikako nije blistav, dapače - dodjela kao da se pretvara u marketinški event na kojem je sve važnije od samog kazališta.

Od devet dodijeljenih nagrada ove godine čak tri su pripale drami The Ferryman autora Jeza Butterwortha (Royal Court Theatre & Gielgud Theatre) o sukobima u Irskoj 80-tih godina prošlog stoljeća, za koju je malo vjerojatno da će - za razliku od neki prethodnih dobitnika nagrade za najbolji novi tekst - zaživjeti izvan Ujedinjenog Kraljevstva.

Nagradu za najboljeg glumca osvojio je pak Andrew Garfield, za ulogu pacijenta oboljelog od AIDS-a u suvremenom klasku Tonya Kushnera, Angels in America, i to točno 11 godina nakon što je na dodjeli istih nagrada dobio onu za najboljeg debitanta.

Nagrada oko koje sasvim sigurno neće biti spora jest ona za najbolju glumicu koju je za svoj povratak glumi nakon 25 godina aktivnog bavljena politikom osvojila - Glenda Jackson za naslovnu ulogu predstavi Kralj Lear.

A dobitnici su:

Najbolji glumac u suradnji sa Ambassador Theatre Group

Andrew Garfield  Angels in America (National Theatre)

Natasha Richardson nagrada za najbolju glumicu u suradnji sa Christian Louboutin

Glenda Jackson  King Lear (Old Vic)

Najbolja glazbena izvedba

Amber Riley Dreamgirls (Savoy Theatre)

Najbolji novi dramski tekst u suradnji sa Hiscox

The Ferryman  Jez Butterworth (Royal Court Theatre & Gielgud Theatre)

Milton Shulman nagrada za najboljeg redatelja

Sam Mendes The Ferryman (Royal Court Theatre & Gielgud Theatre)

Najbolje likovno oblikovanje

Bunny Christie Heisenberg: The Uncertainty Principle (Wyndham’s Theatre), The Red Barn (National Theatre), Ink (Almeida Theatre i Duke of York’s Theatre)

Charles Wintour nagrada za najperspektivnijeg dramatičara

Branden Jacobs-Jenkins  An Octoroon (Orange Tree Theatre)

Nagrada za nove talente

Tom Glynn-Carney The Ferryman (Royal Court Theatre & Gielgud Theatre)

Evening Standard Radio 2 nagrada publike za najbolji mjuzikl

Bat out of Hell - The Musical (Coliseum)

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI