Naslovnica > VIJESTI > ‘Tri zime’ gostovale u Volkstheateru

‘Tri zime’ gostovale u Volkstheateru

Drama Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu gostovala je u nedjelju 26. studenoga 2017. u čuvenome bečkome Volkstheateru s predstavom Tri zime prema tekstu Tene Štivičić u režiji Ivice Buljana.

U oviru Kulturne godine Austrija – Hrvatska, uz podršku Federalnoga ministarstva za Europu, integracije i vanjske poslove, te Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beču, Drama Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu gostovala je u nedjelju 26. studenoga 2017. u čuvenome bečkome Volkstheateru s predstavom Tri zime prema tekstu Tene Štivičić u režiji Ivice Buljana.

Ovo je prvo prikazivanje neke produkcije HNK na velikoj pozornici Vokstheatra čija je intendantica redateljica Ana Badora i pod čijim se vodstvom transformiralo u jedno od najrelevantnijih austrijskih i europskih repertoarnih kazališta. Prepuno gledalište u kojem su bili umjetnici, producenti, novinari, direktori festivala, članovi hrvatske zajednice, burno je i s ovacijama ispratilo predstavu. Tekst je prošle godine preveden na njemački, a objavio ga je ugledni njemački kazališni časopis Theater Heute.

Drami prati sudbine četiri naraštaja žena povezanih jednom kućom. Autorica je kao ishodište uzela priču iz vlastite obitelji, prateći životne etape svojih junaka u različitim društvenim i političkim promjenama, kroz ratove i nepostojani mir. Ono što preživi je vjera u život i neiscrpna snaga za nove početke. Bečka je publika osobito reagirala na dijelove u kojima se evociraju sjećanja iz vremena Austro-ugarske monarhije, ali i su ih oduševile i scene iz današnjice, prepoznatljivi prizori brutalne tranzicije, urađeni na gotovo filmski način.

Predstava je dosad izvedena već pedeset puta, a uspješno je gostovala u Mariboru, Ljubljani, Puli, Slavonskom Brodu, Brijunima, Rijeci, Beogradu i Podgorici. U Tel Avivu je prikazana na 9. Međunarodnom kazališnom festivalu Hanoch Levin. U Sarajevu na Internacionalnom teatarskom festivalu MES je osvojila nagradu žirija za najbolju predstavu, a na 27. Marulićevim danima u Splitu Nagradu za suvremeni dramski tekst i Nagradu publike za najbolju predstavu festivala. Prikazana je i na 62. Sterijinom pozorju u Novom Sadu gdje je ispraćena dugotrajnim ovacijama. Tri zime izvedene su s velikim uspjehom i na Dubrovačkim ljetnim igrama.  Za glumačke kreacije nagrađeni su Nina Violić (nagrada Tito Strozzi), Dragan Despot (nagrada Mila Dimitrijević), Jadranka Đokić (Marulićevi dani), Luca Anić (Nagrada hrvatskoga glumišta i Marulićevi dani).

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE