Naslovnica > PREDSTAVE > Ol’ smo za jedan dan

Ol’ smo za jedan dan

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
U povodu obljetnica rođenja i smrti Marka Uvodića, HNK Split prisjeća se tog amblematskog splitskog autora koji je svojim živopisnim kronikama ovjekovječio, a velikim dijelom i kreirao ono što zovemo duh grada.
autorski tim funkcija
Mladen Radovnikovićkostimograf
Sonja Dvornikinspicijent
Željko Mravakoblikovatelj zvuka
Željko Mravakoblikovatelj zvuka
Nela Bujas Luketićglazbeni suradnik
Srđan Barbarićoblikovatelj svjetla
Goran Golovkoautor adaptacije
Goran Golovkosuradnik redatelja
Trpimir Jurkićautor adaptacije
Trpimir Jurkićredatelj
Trpimir Jurkićautor stihova

U godini 2017. navršava se 140 godina od rođenja te 70 godina od smrti splitskog književnika i novinara Marka Uvodića Splićanina.

Tim povodima, ali i s mnogo dubljim razlozima, Drama HNK Split posebnim će programom na Sceni 55 obilježiti obljetnicu ovog autora koji je ostavio neizbrisiv trag u povijesti splitskog kazališta.

U svojevrsnoj seriji scenskih prikaza nastojat će kroz niz večeri oživjeti riječ, lica i njihov mentalitet te grad, kroz zapise jednog od najznačajnijih kroničara Splita.

Literarna ostavština Marka Uvodića, sudskog činovnika i najizvornijeg splitskog kroničara bila je već temelj mnoštva predstava, raznih kazališnih, televizijskih i radijskih adaptacija. Autor ove najnovije kazališne adaptacije i redatelj Trpimir Jurkić o razlozima za predstavu, kao i načinu na koji su autori pristupili bogatoj literarnoj ostavštini kaže: „Predstava, kao posveta Marku Uvodiću, na koju smo se odvažili, neće se baviti recikliranjem Uvodićeva vremena, ali ni onih predstava koje su baština ovog kazališta. Nećemo pokušati progovoriti jezikom pučkog teatra, graditi kulise našoj nostalgiji kao alibijem za vlastito odustajanje. Pokušat ćemo u formi pričanja priča, kroz jedanaest Uvodićevih novela, fragmenatima istrgnutim s crte vremena, kroz krhotine lica i događaja dozvati istinu jednog grada. A da to uistinu jest istina uvjerava nas i sam autor na početku jedne od svojih novela: Sve ovo ča ću van ispričat, sve se dogodilo, sve je istina. Jerbo da sve ovo ni istina, ne bi vajalo ništa!

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE