Search
Close this search box.

Kako je Potjeh tražio istinu

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Senka Bulić režira, a Luka Nižetić igra sve likove u scenskoj adaptaciji bajke Ivane Brlić Mažuranić.
autorski tim funkcija
Tomislav Maglečićoblikovatelj svjetla
Branimir Božakoblikovatelj zvuka
Ivana Brlić Mažuranićautor predloška
Tomislav Ćurkovićscenograf
Tomislav Ćurkovićskladatelj
Oliver Jularićkostimograf
Senka Bulićredatelj
izvođači uloge
Luka Nižetić

U staroj bukovoj šumi živio starac Vješt sa svoja tri poodrasla unuka, Marunom, Ljutišom i Potjehom. Jednog jutra prije svanuća braća su hodajući šumom i u strahu od zloduha Bjesomara zazivala Svarožića da izvede sunce. Svarožić je napravio i puno više - poveo ih je na let u skutu svoga plašta da im pokaže cijeli svijet. Kad su se vratili dade im još savjet: 'Evo, što vam je raditi: ostanite na krčevini i ne ostavljajte djeda, dok on vas ne ostavi, i ne idite u svijet ni za dobrim ni za lošim poslom dok ne vratite ljubav djedu.'

Sve je to promatrao Bjesomar, vladar šumskih bjesova, koji je mrzio starca Vješta. Njemu nije odgovaralo da unuci ostanu živjeti s djedom i pomagati mu. Zato Bjesomar zapovjedi trojici iz cijele male vojske bjesova da se svaki prihvati po jednog od braće i da smisle kako će pomoću pobunjenih unuka nauditi staromu Vještu.

Kad su se braća vratila kući, djed ih upita što su doživjeli. Ne mogavši se sjetiti, jer im se sve bilo smutilo, Marun i Ljutiša počeše što od neprilike, što od srama, što od straha , djedu lagati, onako kako su im došaptavali bjesovi. Jedino najmlađi Potjeh, koji je ljubio istinu nije htio poslušati šaptave bijesove riječi pa lagati djedu, otrese bijesa nogom i prizna djedu da se ničega ne sjeća:

Pod utjecajima svojih bjesova, Marun trči za bogatstvom, a Ijutiša za snagom, oružjem, gospodarenjem nad drugima. Zanemaruju djeda, sve manje borave u kući. Samo Potjeh ustrajava u zajedničkom životu, ali ga muči što se ne može prisjetiti istine. Napokon više ne izdrži pa reče: Zbogom, djede, odoh ja u goru i n vraćam se, dok se ne dosjetim istini, pa makar trajalo deset godina.

Za to vrijeme Marun i Ljutiša toliko potpadnu pod utjecaj svojih bjesova da im djed postane smetnjom. Odluče ga se riješiti. Zatvore ga u kolibu, klinom čvrsto zatvore vrata, tako da se iznutra ne mogu otvoriti, zapale kolibu pa uteknu daleko u goru da ne čuju djedovo zapomaganje.

Potjehu u gori dolazi Svarožić i ponavlja mu savjet s početka priče: kako doći do istine ljubavlju, a ne napuštanjem voljena djeda i jalovim traženjem mudrosti. Postiđen, Potjeh se odluči vratiti djedu, no posklizne se i prevrne u zdenac. Bjesovi slave jer im je posao završen, te odlaze, nakon čega se Marun i Ljutiša osvijeste, progledaju ispoznaju kakva su zla učinili, postanu opet dobri, pojure prema kolibi te u posljednji tren izvuku djeda iz nje. Potom pred Svarožićevim dvorima susretnu i Potjeha kako neutješno plače, jer ga Svarožić ne pušta u svoj dvor zbog toga što se ogriješio o djeda. Djed im na koncu svima oprosti...

To je ukratko sadržaj priče Kako je Potjeh tražio istinu Ivane Brlić Mažuranić iz njezine čuvene zbirke Priče iz davnine.

Senka Bulić iz te je zbirke već na scenu postavila Šumu Striborovu, a u sezoni 2017/2018 postavlja i Potjeha, kojeg naziva inspirativnom bajkom koja se bavi problemima istine, iskupljenja, grijeha, dobra i zla.

Zanimljivost je presdtave da sve likoveu njoj igra jedan jedini izvođač - Luka Nižetić.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE