Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Matematika nominacija za Nagrade hrvatskog glumišta

Matematika nominacija za Nagrade hrvatskog glumišta

Koje kazalište i koja predstava imaju najviše, a koje najmanje nominacija? S kojim redateljima surađivati ako želite biti nominirani i konačno - čiji izostanak iz nominacija 'bode oči'? [INFOGRAFIKE]
Share on facebook
Share on twitter

Danas su objavljene nominacije za Nagrade hrvatskog glumišta 2017. godine, a tko će nagrade i osvojiti saznat ćemo tradicionalno 24. studenoga na ceremoniji u HNK Zagreb koju će HTV prenositi na svom trećem programu.

Prijenos ceremonije režirat će Ivan Miladinov, a samu priredbu, što je kuriozum, jedna od nominiranih - Ivica Boban, prema sinopsisu Dore Delbianco. Bit će to, kažu, kolaž postojećih predstava - kojih i po kojim kriterjima odabranih, ne zna se. Zna se da će pak PR za dodjelu kao i uostalom za HDDU raditi također jedna od nominiranih - Frana Marija Vranković.

No, dok se odluke o dobitnicima ne donesu, evo kako su distribuirane nominacije.

Za početak, kako su nominacije distribuirane po naslovima:

Nije nikakvo iznenađenje da listu predvodi ZeKaeMova Črna mati zemla, predstava koju je kritika jednoglasno proglasila sjajnom, a za nju se kontinuirano traži karta više. No, oči bode izostanak većeg broja nominacija za Ljude od voska u zagrebačkom HNK, predstavu koja je dočekana s gotovo podjednakim laudama.

Dapače, još je bizarnije da predloška po kojem je rečena predstava nastala, dramskog triptiha Mate Matišića, uopće nema među nominiranima u kategoriji 'Za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave'

U njoj, su naime, nominirani:

Hrvoje Ivanković za dramaturški koncept i oblikovanje teksta te Ivica Boban za dramaturšku obradu teksta “Marin Držić - Viktorija od neprijatelja” premijerno izvedenog na 68. Dubrovačkim ljetnim igrama;

Ana Tonković Dolenčić za dramski tekst  “Sherlock Holmes” prema motivima i likovima pripovijetki i romana Arthura Conana Doylea premijerno izveden u Zagrebačkom kazalištu mladih;

Tomislav Zajec za autora dramatizacije i dramaturga predstave “Črna mati zemla” Kristiana Novaka / Tomislava Zajeca praizvedene u Zagrebačkom kazalištu mladih.

No, zanemarimo li tu informaciju u HNK Zagreb imaju priličan broj razloga za zadovoljstvo. Točnije njih 14. Toliko su naime ukupno nominacija uprihodili:

U ovoj distribuciji zanimljiva je činjenica da gotovo apsolutni pobjednik lanjske dodjele, HNK Osijek, ove godine ima tek 3 nominacije (premda istu upravu), kao i da su bez iti jedne ili s tek jednom ostala kazališta poput Gavelle ili Komedije, dok je nezavisno kazalište Smješko 'zaradilo' čak dvije nominacije.

Pogledajmo sad tko su redatelji (uključivo s koreografima plesnih predstava), koji su svojim producentima uprihodili najveći broj nominacija:

Izdvojimo li iz popisa nominacije za već spomenutu kategoriju dramskog teksta ili njegove obrade, konačna top lista redatelja u domaćem teatru prema nominacijama za NHG u protekloj sezoni izgleda ovako:

Odgovaraju li takve ocjene žirija stvarnoj kvaliteti predstava - procijenite sami.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI