Naslovnica > PREDSTAVE > Sjećanje vode (Ludens)

Sjećanje vode (Ludens)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Olivierom nagrađena britanska drama svoju treću produkcija u Hrvatskoj dobit će zahvaljujući Ludens teatru i redateljici Franki Perković.
autorski tim funkcija
Shelagh Stephensonautor teksta
Zdravka Ivandija Kiriginscenograf
Franka Perkovićredatelj
Marita Ćopokostimograf
Lara Hölbling Matkovićprevoditelj
Stanislav Kovačićskladatelj
Zdravko Stolnikoblikovatelj svjetla

Britanska dramatičarka Shelagh Stephenson debitirala je 1996. dramom The Memory of Water na sceni londonskog Hampstead Theatrea, i iste godine za nju dobila Laurence Olivier nagradu za najbolju komediju.Tekst je 2002. adaptiran i za film, pod naslovom Before You Go s Julie Walters u glavnoj ulozi.

https://www.youtube.com/watch?v=ZaFq_ccmBtU

Drama je naslovljena prema istoimenom fizikalnom fenomenu, a po kojem i voda pamti, pa kako onda ne bi ljudi. Radnja prati događaje oko tri ožalošćene sestre okupljene na pogrebu svoje majke. Mary je pomalo nezadovoljna uspješna liječnica, koja ima jednako uspješnog ljubavnika, također lječnika, koji je na žalost oženjen. Tereza je očigledno zadovoljna svojim drugim brakom, dok je Katrin je najmlađa i najnezrelija. Ona luduje za shopingom, za ludom odjećom, upropaštava život ljubavnim aferama i drogom.

Njih se tri pokušavaju dogovoriti kako pokopati mamu Vi koju, kao sablasno priviđenje u zelenoj haljini od tafta, vidi i čuje samo Mary... No razgovori oko pogrebnih angažmana otvorit će i Pandorinu kutiju njihovih prošlosti...

Sjećanje vode u Hrvatskoj je prvi put postavljeno 2007. i to na sceni HNK Osijek u režiji Ivice Šimića. Zanimljivost je da je 2012. koreografkinja Maša Kolar kreirala i plesnu verziju izvornika, i to u Zagrebačkom plesnom centru.

U sezoni 2017/2018. novu produkciju Sjećanja vode potpisuje Ludens teatar, a režira - Franka Perković.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE