Naslovnica > PREDSTAVE > Plemeniti šljivari

Plemeniti šljivari

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Priča o stanovnicima Kalnika koji su spasili grad pod tatarskom opsadom.

Predstava Plemeniti šljivari priča je o stanovnicima Kalnika koji su spasili grad pod tatarskom opsadom u kojoj se prepliću povijest i legenda, duhovitost i odvažnost, zebnja i nada s neočekivanim obratima i sretnim ishodom, stoji u najavi.

"Premda nas legenda o šljivarima koji su spasili Kalnik opkoljen tatarskom vojskom vodi u 13. stoljeće, priča je svevremenska jer u stvari govori o hrvatskim braniteljima u svim razdobljima", dodaje se.

Dojam svevremenosti nastoji se pojačati glazbom iz raznih razdoblja, od opernih arija do pjesama nastalih u nedavnoj prošlosti.

U bijegu pred mongolskom (tatarskom) vojskom na čelu s Batu-kanom, hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. utočište je pronašao u snažnoj utvrdi Kalniku, čiji je zapovjednik bio knez Filip Bebek. Kada su se Tatari približili Kalniku, Bela IV. bježi u Zagreb koji mu pruža zaštitu, a on u znak zahvalnosti Zagrebu daruje čuvenu Zlatnu bulu.

Kalnik je bio prepušten sebi i svojim braniteljima koji su uspješno odolijevali tatarskoj opsadi sve dok u gradu nije zavladala glad. Pomoć je stigla od naroda koji se bio razbježao u šume pred vojskom. Šljive su te godine dobro rodile, pa su domišljati seljaci grane prepune plodova bacili noću preko bedema i spasili branitelje od gladi.

Osnaženi Kalničani obeshrabrili su Batu-kana koji je u odustao od opsade i krenuo prema Zagrebu. Poslije je kralj Bela IV. kalničke seljake proglasio plemenitima, a Križevčani su ih nazvali plemenitim šljivarima.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter