Naslovnica > PREDSTAVE > Revizor (Komedija)

Revizor (Komedija)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Dražen Ferenčina po drugi put u tri godine režira Gogoljevog klasika, ovaj put u zagrebačkoj Komediji.

U Revizoru sam nakanio skupiti na jednu hrpu sve ružno u Rusiji koje sam tada poznavao, sve nepravde koje se čine na onim mjestima i u onim prilikama u kojima se od čovjeka traži najviše pravednosti i u isti se mah svemu narugati.”,rekao je o svojoj čuvenoj drami sam Gogolj.

Radnja je slijedeća:

Ivan Aleksandrovič Hlestnakov bankrotirani je činovnik iz Petrograda koji dolazi u maleni provincijski gradić u kojem vlada nervoza bogatijeg dijela stanovništva zbog vijesti da je u gradu potajno odsjeo revizor.

Gradonačelnik Anton Antonovič Skvoznik-Dmubanovski poručuje svim svojim high-class prijateljima da drže otvorene oči i da se prave i da nađu tko je taj revizor, a da za to vrijeme pokušaju svoje djelatnosti držati što pristojnijima i efikasnijima. Među njima se nalaze ličnosti poput gradskog suca, upravitelja pošte, nadzornika škole, staratelja dobrotvornih ustanova itd..

Naravno, siromašni Hlestankov biva zamijenjen za revizora, pa mu tako ovi podmeću u džep novac, pokušavajući ga potplatiti, zatim živi u gradonačelnikovom domu, udvara se njegovoj ženi i kćeri, a to sve bez ičijeg prigovora. Na kraju odlazi punih džepova, na opću sreću svih, da bi se naravno, upravo tada otkrilo da je revizor zapravo bio zamaskiran u nesretnog slugu, koji je bio prisutan u svim trenutcima mita i korupcije, te prvotno zakuhao cijelu priču…

Revizor se na repertoaru nekog od domaćih teatara posljednji put našao 2014. godine kad ga je u koprodukciji Kazališta Virovitica i NP Tuzla režirao Dražen Ferenčina. Upravo njemu postavljanje nove produkcije povjerilo je zagrebačko kazalište Komedija.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter