Naslovnica > PREDSTAVE > Revizor (Virovitica)

Revizor (Virovitica)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Gogoljeva drama prikazuje rusko društvo 19. st. puno korupcije i nemorala. Zvuči poznato?
autorski tim funkcija
Adisa Vatreškostimograf
Nikolaj Vasiljevič Gogoljautor teksta
Osman Arslanagićscenograf
Dražen Ferenčinaredatelj

Ivan Aleksandrovič Hlestnakov bankrotirani je činovnik iz Petrograda koji dolazi u maleni provincijski gradić u kojem vlada nervoza bogatijeg dijela stanovništva zbog vijesti da je u gradu potajno odsjeo revizor.

Gradonačelnik Anton Antonovič Skvoznik-Dmubanovski poručuje svim svojim high-class prijateljima da drže otvorene oči i da se prave i da nađu tko je taj revizor, a da za to vrijeme pokušaju svoje djelatnosti držati što pristojnijima i efikasnijima. Među njima se nalaze ličnosti poput gradskog suca, upravitelja pošte, nadzornika škole, staratelja dobrotvornih ustanova itd..

Naravno, siromašni Hlestankov biva zamijenjen za revizora, pa mu tako ovi podmeću u džep novac, pokušavajući ga potplatiti, zatim živi u gradonačelnikovom domu, udvara se njegovoj ženi i kćeri, a to sve bez ičijeg prigovora. Na kraju odlazi punih džepova, na opću sreću svih, da bi se naravno, upravo tada otkrilo da je revizor zapravo bio zamaskiran u nesretnog slugu, koji je bio prisutan u svim trenutcima mita i korupcije, te prvotno zakuhao cijelu priču…

Predstava nastaje u koprodukciji Kazališta Viroviticai Narodnog pozorišta Tuzla, a režira je Dražen Ferenčina.

Odgovori